RIJEKA – Izložba ”40 godina Automotodroma Grobnik”

17. rujna 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

grobnik moto autoRIJEKA – Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija ”40 godina Automotodroma Grobnik”. Izložba uključuje 80 fotografija koje prikazuju početke, razvoj i izgradnju Automotodroma Grobnik, odnosno razdoblje od 1978. do 2018. godine. Naime, upravo na današnji dan prije 40 godina svoja je vrata motociklističkom utrkom otvorio vrata sportski objekt koji je po svojim karakteristika bio i ostao jedinstven u regiji. Organizatori su izložbe, koja se može pogledati do 26. rujna, Moto klub Kvarner, Automotodrom Grobnik, Adriapublic Rijeka, Grafik rijeka i Foto Kurti.
Izložbu posvećenoj grobničkoj ljepotici obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Komisije za informiranje i promidžbu Automotodroma Grobnik Vladimir Vujnović.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je Automotrodrom Grobnik u vrijeme svog osnivanja bio na području bivše Općine Rijeka, a i danas, iako izvan granica Grada Rijeke, ima veliko značenje za čitav ova kraj.
„Svi zajedno težimo da se na Automotodrom Grobnik vrate velike utrke, koje nisu samo značajan sportski događaj, već i značajan turistički potencijal. Hvala svima koji su protekla četiri desetljeća omogućili uspjeh Automotrodoma, siguran sam da taj sportski objekt ima budućnost,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

U ime Automotrodroma Grobnik i Moto kluba Kvarner Vujnović se zahvalio Gradu Rijeci na podršci u organizaciji ove izložbe, kao i potpori u organizaciji mnogih manifestacija. Tako su sastavni dio obilježavanja 40 godina Automotodroma bile i dvije značajne motociklističke priredbe – u srpnju je održana 73. utrka Alpe Adria, najznačajnije regionalno motociklističko natjecanje, a početkom rujna i Prvenstvo svijeta motocikala s prikolicom.
Naime, Automotrodrom Grobnnik nastao je kad se uvidjelo da su značajne sportske manifestacije nadrasle prostore u kojima su se održavale – Opatiju i Preluk , a sam je sportski objekt izgrađen u samo šest mjeseci.
„Na Automotodromu Grobnik održano je trinaest Velikih nagrada Jugoslavije, koje su okupljale po 10 tisuća gledatelja. U proteklih četiri desetljeća stazu je, prilikom različitih natjecanja i manifestacija, posjetilo 2,5 milijuna posjetitelja,“ kazao je Vujnović, istaknuvši kako je u tri mjeseca, od trenutka kad je staza dobila novi asfalt, oboren niz rekorda, što je još jedan dokaz kako Automodrom ima veliku mogućnost razvoja.
„Do sada smo u razvoj Automotrodroma ulagali vlastita sredstva, a sad su za ulaganja zainteresirani Mercedes i Porsche“, kazao je Vujnović, istaknuvši kako su i turistički stručnjaci na okruglom stolu „Auto moto sport i turizam“ potvrdili veliki potencijal grobničkog sportskog objekta.

Također, u sklopu obilježavanja 40 godina Automotodroma Grobnik održana je i akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a program će završiti krajem rujna svečanom sjednicom Moto kluba Kvarner, na kojoj će se dodijeliti niz priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za višedesetljetni doprinos razvoju i održanju Automotodroma, potom Danom otvorenih vrata i prvom Izložbom povijesnih i sportskih automobila i motocikala na Automotodromu Grobnik.