RIJEKA – Investicije idu dalje

14. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako su u cijelom tom razdoblju radovi na projektima koji se nisu mogli zaustaviti, a za koje su postojali uvjeti da se izvode, nastavljeni dalje. Jedan od takvih projekata je i uređenje prostora ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca koje je privedeno kraju i uskoro slijedi tehnički pregled. Radovi su ugovoreni i započeti prošle godine i trebalo ih je privest kraju.

Završeno je i za početak rada spremno treće reciklažno dvorište, ono u Ulici Jože Vlahovića. Uporabna dozvola je dobivena, ali se čekalo popuštanje mjera protiv epidemije kako bi se i otvorenje i početak rada počeo odvijati, u koliko toliko normalnim uvjetima. Reciklaćnim dvorištem će upravljati KD Čistoća. Uz dva postojeća reciklažna dvorišta, na lokaciji Mihačeva draga i Pehlin te dva mobilna reciklažna dvorišta raspoređena po mjesnim odborima, trećim reciklažnim dvorištem u ulici Jože Vlahovića Grad Rijeka zadovoljava svoju zakonsku obvezu o izgradnji broja reciklažnih dvorišta zakonski određenog sukladno broju stanovnika grada. Za ovaj projekt Grad Rijeka je temeljem javnog poziva od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio bespovratna sredstva Europske unije preko Kohezijskog fonda. Ukupni proračun projekta iznosi 1.1 milijun kuna, od čega je 781.180,00 kn iz sredstava Europske unije, što čini 85% prihvatljivih troškova.

Za tjedan ili dva kreće natječaj za odabir ponuditelja koji će graditi Sortirnicu u Mihačevoj dragi, odnosno, postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisan je krajem veljače. Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.3 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 31.2 milijuna kuna, a preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta snose Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – Gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te Općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena, prema kriteriju procjene dosadašnjeg udjela pojedine JLS u ukupnoj količini otpada.

Započeti su i radovi na pristupnoj cesti budućoj poslovno stambenoj zoni Krnjevo. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola , a u trupu nove ceste ugradit će se sva potrebna komunalna infrastruktura. Radovi se planiraju završiti tijekom svibnja 2021. godine. Vrijednost radova iznosi 7.6 milijuna kuna.

Jedan od značajnijih radova je i rekonstrukcija Opatijske ulice koja se radi zbog potreba Hilton hotelskog kompleksa, gdje je planirana izgradnja rotora i proširenje ceste te ugradnja komunalne infrastrukture. Vrijednost radova je 5,5 milijuna kuna, a završetak radova je predviđen krajem lipnja, sukladno željama investitora, koji je u međuvremenu zbog ove situacije pomaknuo rok otvaranja hotela, naveo je. (kv)