RIJEKA I ČAČAK JAVNO SE VOLE

2. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rijeka čačakRIJEKA – Delegaciju Grada Čačka koju predvodi predsjednik skupštine Igor Trifunović primili su zamjenik župana Petar Mamula i zamjenici gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš, koji je ujedno i predsjednik Udruge Hrvatsko-srpskog prijateljstva.
Susret je dio trodnevnog programa delegacije s kojom je došla i karnevalska grupa koja će 3. ožujka sudjelovati na Riječkom karnevalu.
Prijemu su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović te Dušan Nikolić, potpredsjednik Udruge hrvatsko-srpsko prijateljstvo Rijeka.

Pozdravljajući goste iz Srbije zamjenik župana Petar Mamula naglasio je dobru dosadašnju suradnju između Grada Čačka i Vrnjačke banje s Rijekom, dodavši kako je suradnja sa Srbijom puno šira jer je tijekom posljednjih godina uspostavljena suradnja s Novim Sadom, koji će kao i Rijeka također biti Europska prijestolnica kulture, ali godinu dana iza Rijeke. Određeni vid suradnje uspostavljen je i s gradovima Nišom, Pirotom i Šapcem.

U ime Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva goste iz Srbije pozdravio je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš, koji je ujedno i predsjednik Udruge Hrvatsko-srpskog prijateljstva. Ivaniš je naglasio važnost održavanja ovakvih susreta koji doprinose gospodarskoj i kulturnoj suradnji, te zahvalio Generalnom konzulu Republike Srbije na velikoj podršci koju pruža uspostavljanju i jačanju veza između dvaju naroda. „Suradnja gospodarstvenika je neminovnost i nju ni politika ne može spriječiti, ali se bez politike ne može jer ona treba stvarati ozbiljniji okvir za unapređenje odnosa na svim razinama“ kazao je Ivaniš.

O dobroj suradnji s jedinicama lokalne samouprave, što izravno, a što putem Udruge gradova govorio je i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović. „Rijeka je otvoren, multikulturni grad koji cijeni svoje manjine i potiče njihove aktivnosti na kulturnom i obrazovnom planu. Imamo dobru suradnju s udrugama nacionalnih manjina i Vijećima nacionalnih manjina koja djeluju na našem području i time se ponosimo“, rekao je Filipović te dodao kako je dobro što se u delegaciji Čačka većinom nalaze predstavnici turizma i privrednici, jer Rijeka dio svog razvoja temelji upravo na turizmu, što potvrđuje i brojka od preko 400.000 noćenja u prošloj godini . „Raduje nas što ćemo ove godine imati izravnu zrakoplovnu liniju Beograd – Rijeka jer će i to doprinijeti uspostavljanju boljih veza na svim razinama“, kazao je Filipović. Govoreći o razvoju Rijeke Filipović je kao primjer naveo uspješnost u povlačenju sredstava iz EU fondova, ponajprije na području Urbane aglomeracije Rijeka kao i povlačenju sredstava za uređenje objekata koji će biti u funkciji razvoja turizma i projekta Europske prijestolnice kulture 2020.
Goste iz Srbije pozdravio je i generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović naglasivši da ga raduje što ih može pozdraviti kao domaćin. „Potrebno je više delegacija i više susreta pod kapom zajedničkog interesa jer jedino na taj način možemo postići uspjeh na zadovoljstvo obiju strana“ kazao je konzul .

U ime delegacije iz Čačka na prijamu je zahvalio Igor Trifunović, predsjednik skupštine Grada Čačka kojemu je ovo prvi put da boravi u našem gradu. Trifunović se složio s činjenicom da treba što više iskoristiti potencijal Čačka i Vrnjačke banje, kao i Rijeke i Kvarnera, i upravo zato je u ovako veliku delegaciju najvećim dijelom čine predstavnici turističkog sektora i gospodarstvenici.

Gosti iz Srbije posjetili su jučer Hrvatsku-gospodarsku komoru, a dio delegacije učestvuje i u povorci Riječkog karnevala. Također, u sklopu trodnevnog boravka posjetit će i Grad Labin.