RIJEKA – Gradsko vijeće osnovalo novu ustanovu u kulturi

29. studenoga 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

kulturaRIJEKA – Gradsko vijeće Grada Rijeke osnovalo je novu ustanovu u kulturi, Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Donesen je novi poslovnik Gradskog vijeća i prihvaćena izvješća o radu pet kulturnih ustanova za 2016. godinu.

Vijeće je usvojilo izmjene Odluke o porezima kao i četverogodišnji Program za mlade. Izmjena Odluke o grobljima te izvješće o radu HNK Ivana pl. Zajca za proteklu godinu su skinuti s dnevnog reda ove sjednice.

Osnivanje javne ustanove HKD na Sušaku
Gradsko vijeće podržalo je osnivanje javne ustanove HKD na Sušaku, pokrenuto s ciljem postizanja efikasnijeg rada, kompletnije usluge korisnicima prostora, ali i raznolikije ponude događanja, posebice u kontekstu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Kako je pojasnio pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, osnivanjem ustanove neće se povećati dosadašnja izdvajanja Grada Rijeke za HKD na Sušaku, u kojem se prosječno godišnje odvija 400 različitih kulturnih i ostalih programa, ali će se kao samostalna pravna osoba ustanova moći prijavljivati na različite natječaje Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, a vremenom i Europske unije. Uz minimalno povećanje broja zaposlenih omogućit će se bolja potpora programima, posebice onima podržanim kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Rijeke. Pročelnik Šarar je kao pozitivan primjer izdvajanja ustanove spomenuo Art-kino, koje posljednjih godina bilježi stalni rast vlastitih sredstava, povećanje broja programa te njihove kvalitete.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, kao predlagatelj odluke, prihvatio je amandmane vijećnika Mosta Zvonimira Peranića, osim amandmana kojim je predloženo da se ograniči vrijeme trajanja mandata za ravnatelja ustanove na najviše dva mandata. Vijećnik Peranić je istaknuo kako se ograničavanjem trajanja mandata na neki način potiče ravnatelja da na drugačiji i kvalitetniji način vodi ustanovu. Vijećnik Aleksandar Bulog (SDP) upitao je zašto ograničiti nekog tko je uspješan i kompetentan, dok je gradonačelnik Obersnel dodao kako ionako Gradsko vijeće odlučuje o imenovanjima ravnatelja ustanove te ga može smijeniti i nakon jednog mandata utvrdi li da nije uspješan, nakon čega je vijećnik Peranić sam povukao amandman.

Suzdržan oko osnivanja ustanove bio je nezavisni vijećnik Josip Kukuljan, dok je protiv glasovao nezavisni vijećnik Hrvoje Burić, izrazivši uvjerenje kako nova ustanova neće biti financijski održiva.

Vijećnica HNS-a Morana Jokić istaknula je kako podržava osnivanje nove ustanove, ali se založila za ravnomjerno osnivanje ustanova u svim područjima, istaknuvši kako je gradu Rijeci neophodna ustanova za ranu intervenciju u djetinjstvu. Vijećnik Duško Milovanović (SDP) kazao je da bi se moglo podržati osnivanje ustanove takvog usmjerenja, ukoliko za to postoje financijske mogućnosti, dok je gradonačelnik Obersnel kazao da je Grad Rijeka puno puta iskazao socijalnu osjetljivost, osnovavši Dom Tić, skloništa za žrtve nasilja i beskućnike, Centar za profesionalnu rehabilitaciju ili pak podržavši izdvajanje Centra za autizam iz zagrebačke ustanove. Dodao je kako često Grad Rijeka niti zakonski ne može osnovati neku ustanovu, a kad i dobije dopuštenje, stav je države – osnujte, ali se i sami o tome financijski brinite.

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo izvješća o radu pet ustanova u kulturi u 2016. godini – Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Art-kina te Gradskog kazališta lutaka. Nije se raspravljalo jedino o izvješću o radu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, budući da je intendant Marin Blažević službeno odsutan zbog ranije preuzetih obveza, dok je poslovna ravnateljica bila spriječena zdravstvenim razlozima.