RIJEKA – Grad uredio karantenu za turiste koja će biti na raspolaganju naredna dva mjeseca

29. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

S obzirom na to da su temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz lipnja 2020. godine o postupanju za vrijeme pandemije COVID-19, kod pojave bolesti kod gostiju smještenim u turističkim objektima, regionalni i lokalni stožeri civilne zaštite i jedinice područne i lokalne samouprave dužni osigurati izolaciju za goste, čija klinička slika ne zahtjeva hospitalizaciju, kao i organiziranu karantenu/samoizolaciju za zdrave kontakte gostiju, Grad uredio je karantenu za turiste koja će biti na raspolaganju naredna dva mjeseca.

Karantena za zlu ne trebalo

Komentirajući obvezu uređenja karantene gradonačelnik Obersnel je kazao kako su izbori prošli pa je prestao i interes za aktivnosti Stožera. „Ljudi koje smo navikli gledati u uniformama i koji su iskakali kao iz paštete na svim medijskim nastupima, više nema. Nacionalni stožer je bez nekog posebnog mobilizacijskog akta ili odredbe, obavezu osiguranja karantene prebacio na jedinice lokalne i regionalne samouprave”.

Gradonačelnik je kazao kako je obilazio poslovne subjekte kako bi našao odgovarajući objekt za karantenu na području Grada Rijeke. Prostor je pronađen, a Grad će za njega platiti najam, čime se osigurala njegova raspoloživost u razdoblju od dva mjeseca, počevši od 25. srpnja 2020. Za osobe u izolaciji osigurano je 16 dvokreventnih i trokrevetnih soba, te dvije sobe za osoblje i druge namjene. Također, za potrebe cjelokupne organizacije rada karantene sklopljeni su ugovori o djelu s dvjema sanitarnim inženjerkama. U provedbu su uključene partnerske organizacije, pa će zdravstveno stanje osoba u gradskoj karanteni pratiti liječnici Doma zdravlja PGŽ, a za dio pomoćnih poslova po potrebi bit će osigurana i zaštitarska služba. Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka pružit će usluge opskrbe hranom, Društvo Crvenog križa PGŽ nabavit će navlake za madrace, KBC Rijeka pružiti usluge održavanja higijene rublja, a udruga Terra zbrinjavanje infektivnog otpada. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ pripremio je detaljan protokol o postupanju u gradskoj karanteni, opis potrebnog smještajnog kapaciteta i opremanja smještajnih jedinica, postupak prijema u karantenu, komunikacije osoblja i izolanata, postupak opskrbe i raspodjele hrane izolantima, praćenja zdravstvenog stanja izolanata, kao i održavanja higijene prostora, rublja i površina

“Očekivali smo da se u to uključi i Županijski stožer, no od njih smo samo usmeno dobili stav da oni nisu zainteresirani za uređenje jedne karantene za područje cijele županije, pa će Grad Rijeka za organizaciju gradske karantene posegnuti u sredstva Proračunske zalihe”, kazao je gradonačelnik te dodao da ako netko izvan Rijeke misli da će tamo smještati svoje pacijente, to neće ići. Za uređenje karantene osigurano je 123.500,00 kuna.

Zapovjednik Hinko ManceŠto se provođenja mjera i odluka Nacionalnog stožera te preporuka HZZJZ tiče, zapovjednik Gradskog stožera Hinko Mance kazao je kako Direkcija za komunalno redarstvo Grada Rijeke i pripadnici postrojbe Civilne zaštite grada Rijeke kontinuirano provode dnevni nadzor. Dnevno se izvrši pedesetak nadzora okupljanja, posjedovanja i korištenje zaštitne opreme. Stanje je zadovoljavajuće i kod organiziranih javnih okupljanja nisu uočeni propusti. Nepridržavanje odredbi, prvenstveno nenošenja zaštitnih maski i nepridržavanje socijalne distance uočeno je u dane vikenda, prvenstveno u noćnima satima, u kafićima i noćnim klubovima, a zabilježena su i pojedinačna kršenja obveze nošenja maski u javnom gradskom prijevozu.

Sukladno odluci gradonačelnika sva upravna tijela gradske uprave izravni rad sa strankama svode na minimum, primarno putem telefona, pošte ili elektroničke pošte, a samo u iznimnim slučajevima u neposrednom kontaktu uz obvezno nošenje maski za lice  za sve stranke te službenike.