RIJEKA – Gotovo 16 milijuna kuna za javne potrebe u sportu u 2018. godini

6. veljače 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

sportRIJEKA – Grad Rijeka i Riječki sportski savez (RSS) potpisali su sedam ugovora temeljem kojih će se financirati javne potrebe u sportu u 2018. godini. Tako će sportašima putem Riječkog sportskog saveza biti na raspolaganju nešto više od 15 milijuna kuna, dok će dodatnih 945 tisuća kuna za potrebe u sportu biti izdvojeno izravno iz gradskog proračuna. Grad je uvećao prošlogodišnji iznos za gotovo dva milijuna kuna, a glavnina sredstava namijenjena je financiranju treninga i natjecanja sportaša.

Ugovore su u ime Grada i RSS-a potpisali gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik RSS-a Samir Barać uz prisutnost Marka Filipovića, zamjenika gradonačelnika te Vere Begić Blečić, gradske pročelnice za sport i tehničku kulturu. Ugovorima je definirano financiranje raznih sportskih aktivnosti, pa će tako od ukupnog iznosa od 15.040.000 kuna, za redovne aktivnosti vezane uz trening i natjecanja 130 sportskih udruga koji su članovi RSS-a, biti izdvojeno osam milijuna kuna. Za dodatno poticanje djelatnosti nositelja kvalitete osiguran je iznos od jedan i pol milijun kuna, što uključuje sustavno praćenje i sufinanciranje natjecanja amaterskih sportskih udruga koji ostvaruju kvalitetne sportske rezultate.

Gradonačelnik Obersnel iskazao je zadovoljstvo nastavkom suradnje s RSS-om, kojemu će biti povjerena raspodjela i transferiranje sredstava do krajnjih korisnika, te je istaknuo da Grad Rijeka nastoji stvoriti i održavati adekvatne uvjete za sportaše. Dokaz tome je više od 155 milijuna potrošenih kuna za javne potrebe u sportu u proteklih 10 godina, a u istom periodu više od 850 milijuna je uloženo u sve sportske aktivnosti, što uključuje gradnju i održavanje sportskih objekata. Predsjednik RSS-a Barać se zahvalio Gradu i gradonačelniku u ime svih sportskih udruga, izdvojivši veliku ulogu i pomoć Grada u kompletnom funkcioniranju riječkog sporta. Istaknuo je kako je u ovogodišnjem Programu javnih potreba u sportu napravljen iskorak, budući da su uvedene dvije nove aktivnosti – poticanje djelatnosti nositelja kvalitete te osiguravanje sredstava za rashode sportskih objekata.

Grad Rijeka sportske klubove indirektno podupire sa više od 40 milijuna kuna, u što je uključeno i omogućavanje klubovima i udrugama da koriste gradske objekte bez ikakve naknade, a gradonačelnik je zaključio kako se uložen novac vraća kroz broj građana, posebice mladih, uključenih u sportske aktivnosti i rekreaciju te vrhunske sportske uspjehe kojima se Grad ponosi.

Prema ostalim ugovorima, sufinanciranje aktivnosti funkcioniranja sustava sporta stajat će 1.800.000 kuna, pri čemu će se pratiti djelatnost RSS-a, kao i djelatnost gradskih sportskih saveza koji prate razvoj sportskih grana u gradu. Za rashode redovnog poslovanja sportskih objekata, kojima Grad sufinancira redovno poslovanje sportskih objekata i prostora u njegovom vlasništvu za omogućavanje uvjeta za provođenje rekreacije, otići će 1.780.000 kuna.

Sustavno praćenje vrhunskih sportaša te sufinanciranje njihovog rada, bazirano na rezultatskim postignućima, bit će nagrađivano s 850.000 kuna. Za provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži, studenata i rekreativaca kroz više programa i projekata osigurano je 620.000 kuna, čime se, između ostaloga izdvajaju sredstva za sufinanciranje projekta Rijeka pliva, sportske škole Grada Rijeke Ri Move ili pak za sportske aktivnosti djece i mladih od vrtića do fakulteta. Za sufinanciranje treninga i natjecanja osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha, što uključuje potporu radu Športskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, predviđeno je 490.000 kuna.

Grad Rijeka za provedbu programa javnih potreba u sportu, osim navedenih aktivnosti koje se financiraju putem RSS-a (obuhvaćenih potpisanim ugovorima), izdvaja i dodatnih 945.000 kuna za aktivnosti koje se sufinanciraju putem Odjela za sport i tehničku kulturu, koje se tiču utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportaša (sportska ambulanta), organiziranja tradicionalnih i prigodnih sportskih priredbi, organiziranja i sudjelovanja na značajnim međunarodnim natjecanjima te posebnih programa mladih selekcija. (kv)