RIJEKA – Generalni tajnik japanske organizacije EU–Japan Fest u Rijeci

23. siječnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Generalni-tajnik-japanske-organizacije-EU–Japan-Fest-u-Rijeci-900x600RIJEKA – Generalni tajnik japanske organizacije EU–Japan Fest Shujiji Kogij posjetio je Rijeku te se susreo s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i suradnicima te s članovima tima koji provodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci – EPK Rijeka 2020.

Japanska organizacija EU–Japan Fest privatna je fondacija koja okuplja predstavnike najprestižnijih japanskih tvrtki i čiji je cilj izgradnja kulturnih i turističkih odnosa između Japana i Europe putem projekta Europska prijestolnica kulture (EPK).

Na susretu Shujija Kogija i zaposlenika Rijeke 2020 (tvrtke koja u Rijeci provodi projekt EPK) gostu iz Japana predstavljeni su članovi tima koji trenutno rade na riječkom EPK projektu te programski pravci i strukture riječkog EPK programa, ali i konkretni prijedlozi suradnje s japanskim umjetnicima, prvenstveno u području arhitekture, glazbe, likovne umjetnosti, robotike i filma.

Na prijamu kod gradonačelnika Kogi je istaknuo globalizacijski kontekst u kojem se danas dešava kulturna razmjena, a radi kojeg, primjerice, mladi u Japanu i mladi u bilo kojoj europskoj zemlji, dijele sličnije kulturološke nazore nego što je to bio slučaj ikad ranije u povijesti. Razlike Japana i europskih zemalja prije svega se očituju u identitetu kojeg svaka zemlja, pa tako i Japan treba očuvati, ali i omogućiti drugima da ga upoznaju. S druge strane, rekao je Kogi, japanska kultura već je desetljećima duboko integrirana u europsku, i obrnuto. Kao primjer je naveo sportove judo i aikido koji se u Europi već desetljećima prakticiraju kao „domicilni“ sportovi te se njihovo izvorno porijeklo gotovo pa i ne preispituje, a tako je i s klasičnom glazbom i jazzom, koji su u Japanu duboko ukorijenjeni u kulturni život.

Susret u Rijeci nastavak je suradnje projekta Rijeka 2020 – EPK i navedene japanske organizacije započete prije dvije godine. Tako je Rijeka 2020 na poziv EU-Japan Festa u Japanu lani već predstavljena zainteresiranim partnerima iz područja kulture kao i pred dvjestotinjak predstavnika JATA-e (Japan Association of Travel Agents) koji su pokazali velik interes za Rijeku. U Japanu će se i ove godine susresti predstavnici svih EPK gradova koji tu titulu nose u razdoblju od 2016. do 2022. godine, što će biti prilika i za njihovo međusobno umrežavanje.

Naime, EU-Japan Fest EPK gradove podržava od 1993. godine time što financijski podupire studijska putovanja europskih umjetnika u Japan te gostovanja i suradnju s japanskim umjetnicima i umjetničkim i kulturnim organizacijama, i to isključivo preko organizacija koje provode projekt Europske prijestolnice kulture. Organizaciji je cilj da povezuje ljude i potiče istraživanja, kako japanskih umjetnika u Europi tako europskih u Japanu, te da intenzivno radi na povezivanju Europskih i Azijskih prijestolnica kulture.