RIJEKA EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE SE SVODI NA – OBNAVLJANJE GALEBA?

2. lipnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

RIJEKA – Na svojoj redovnoj konferenciji za medije, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je demantirao tvrdnje kako aktivnosti projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture kasne.

Napomenuvši kako su se u proteklih nekoliko mjeseci u javnosti pojavljivale različite informacije o tijeku ovog velikog kulturnog projekta, Obersnel jasno kazao da niti jedan segment njegove provedbe ne kasni. „Zaposlenici Trgovačkog društva Rijeka 2020 aktivno rade na pripremi programa, a infrastrukturni se projekti kreću svojim tokom u nadležnosti Grada Rijeke i gradskih službi“, rekao je Obersnel.

Obnova motornog broda Galeb
Istaknuvši kako je brod Galeb česta tema razgovora proteklih godina, gradonačelnik je rekao da je završna faza izrade dokumentacije, točnije troškovnika, u tijeku te da se natječaj za odabira izvođača radova očekuje u srpnju.
„Predstavljanje Galeba nakon izvršenih radova na obnovi očekuje se početkom 2020. godine, a ovaj je brod važan element projekta EPK i programskog pravca ‘Vrijeme moći’, rekao je Obersnel i podsjetio da ukupni troškovi obnove broda iznose 37.7 milijuna kuna, od čega 32 milijuna otpada na sredstva dobivena iz europskih fondova.

Galeb

Galeb

Brod Galeb funkcionirat će unutar sustava Muzeja grada Rijeke, na čijem stalnom postavu radi nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a imat će i komercijalni dio (natječaj za koncesionara očekuje se najkasnije u 2019. godini), gdje će biti uređene sobe, restoran i kafić.

Nastavak uređenja kompleksa Benčić
U prošle godine otvorenom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izložbe se već postavljaju, a uz uređenje fasade u planu je i rješavanje vlasničkih odnosa s PIK-om Rijeka kada je u pitanju potkrovlje i drugi kat te zgrade. Gradonačelnik je najavio da će do 2020. godine cijela zgrada biti potpuno u funkciji i obavijestio kako je za uređenje ostalih objekata u kompleksu Benčić osigurano 245 milijuna kuna (od čega je 100 milijuna iz europskih fondova), a predviđa se da će i država uložiti za projekte infrastrukture u Benčiću. Otvaranje objekata u ovom kompleksu otvarat će sukcesivno.

Kada je riječ o obnovi bivše upravne zgrade šećerane, koja slovi kao jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj te je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom, Obersnel je naveo kako su radovi započeli, a njihov je cilj vratiti izgled koji je zgrada imala polovicom 18. stoljeća kad je prvobitno izgrađena. Obnova palače šećerane iznosit će 44.4 milijuna kuna (35 milijuna kuna iz EU fondova), a ondje će se od 2020. godine nalaziti sjedište Muzeja grada Rijeke.

Grad je za Cigleni objekt (otvorenje Dječje kuće u tom prostoru očekuje se polovicom 2020. godine) i T-objekt (buduća gradska knjižnica, otvorenje 2021. godine) u Benčiću osigurao oko 68 milijuna kuna preko ITU mehanizma, a potpis ugovora s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije očekuje se ovog mjeseca. Nakon toga slijedi natječaj za odabir izvođača radova koji će započeti krajem rujna/početkom listopada.

Također, trg kompleksa Benčić kojeg čini prostor između zgrada doživjet će opsežne radove na komunalnoj infrastrukturi (što uključuje sustave vodovoda, kanalizacije, grijanja, telekomunikacija te sanacije podzemnog potoka koji stvara poplave na tom području) financijske vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, a 5 milijuna kuna bit će uloženo u uređivanje javnih površina. Trg će biti gotov do 2020. godine.

(kv)