RIJEKA – Dva riječka projekta nominirana za godišnje nagrade hrvatskih arhitekata

12. ožujka 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

MMSU Izložba, Tomislava Gotovca

MMSU Izložba, Tomislava Gotovca

RIJEKA – Među nominiranima za nagradu ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2017. godinu su i dva riječka projekta : Mini Art-kino dvorana, Art-kino Croatia, Rijeka, autora: Damira Gamulina i Antuna Sevšeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju, autora: Dinka Peračića.

Na prijave za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata pristigao je ukupno 71 autorski rad, od kojih su najbrojnije realizacije obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 16). U kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture će, uz 5 radova koji su konkurirali za nagradu, biti izloženo i 5 dodatnih radova, izvan konkurencije, čiji su autori članovi Predsjedništva i Stručnog savjeta UHA-e.

Sve prijavljene radove ostvarene u 2017. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Ana Mrđa, voditeljica Stručnog savjeta UHA-e, Dario Crnogaća, Ivana Ergić, Maroje Mrduljaš, Mira Stanić, Helena Sterpin i Ana Šverko, te kao internacionalni gost Stručnog savjeta, slovenski arhitekt
Vasa Perović .

Uz nagradu za životno djelo dodijelit će se još četiri nagrade; nagrada ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, nagrada ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture te nagrada ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture te nagrada ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2017. godinu za koju su između ostalih nominirani:

Mini Art-kino dvorana, Art-kino Croatia, Rijeka
autori: Damir Gamulin, Antun Sevšek
Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju,
autor: Dinko Peračić

Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata. Radove za ovu izložbu šalju svi hrvatski arhitekti koji su članovi nekog od područnih društava arhitekata (Društva arhitekata Dubrovnika, Istre, Karlovca, Međimurja, Osijeka, Rijeke, Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Zagreba), a osim arhitektonske struke ova izložba svake godine privuče pozornost i velikog dijela kulturne scene kao i šire javnosti s obzirom da predstavlja najbolji uvid u prošlogodišnju arhitektonsku produkciju.

Otvorenje Godišnje izložbe realizacija arhitekata i arhitektica u 2017. godini i dodjela Nagrada za najbolja arhitektonska ostvarenja održat će se u četvrtak, 22. ožujka 2018. u 19h, u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.