RIJEKA – DOSTUPNA BESPLATNA APLIKACIJA ZA JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ

20. listopada 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

autotrolej busU gradu Rijeci dostupna besplatna aplikacija za javni gradski prijevoz 

Riječanima i njihovim gostima je od danas dostupna nova besplatna Android aplikacija CityBus Rijeka. Korištenjem dostupnih podataka putem portala otvorenih podatka Grada Rijeke došli smo na ideju da nakon razvoja mobilne aplikacije za Grad Zadar implementiramo isto i za Rijeku. Ova aplikacija čini jedinstveni vodič kroz javni prijevoz na području cijele Primorsko-goranske županije. Trenutno se može besplatno preuzeti putem Google Play trgovine. Najvažnije funkcionalnosti su sljedeće: 

● Prikaz označenih autobusnih stajališta na području Primorsko-goranske županije 

● Prikaz autobusnih stajališta s informacijom o udaljenosti korisnika od istog uz prikaz sljedeće 3 autobusne linije koje dolaze na isto 

● Prikaz ruta svih gradskih i prigradskih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej 

● Pregled voznog reda svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej prema željenom datumu uz prikaz svih prolaznih stajališta sa procijenjenim vremenima dolaska 

● Pregled svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej s pripadajućim stajalištima 

● Prikaz važnijih označenih taxi stajališta u gradu Rijeci 

● Prikaz parking zona u gradu Rijeci sa informacijama o vremenu naplate 

● Prikaz informacija o slobodnim mjestima na zatvorenim parkiralištima 

● Prikaz najnovijih informacija vezanih uz javni gradski prijevoz na području Primorsko-goranske županije 

● Prikaz lokacija za kupovinu autobusnih karata sa informacijama o radnom vremenu 

Ideja za aplikaciju CityBus Zadar nastala je na Google I/O Extended Hackathonu održanom sredinom svibnja 2017. godine u Zadru u organizaciji tvrtke Impaddo. Cijeli projekt se razvijao uz podršku partnera – Impaddo, Liburnija, Inovativni Zadar, TZ grada Zadra. Nakon više od dvije godine koliko je aplikacija bila aktivna na području Zadarske županije te je na obje platforme dosegla gotovo 10.000 preuzimanja, izostala je ključna podrška lokalnih institucija za daljnji iskorak. Zbog toga smo donijeli odluku da postojeći sustav pokušamo prenijeti u druge gradove unutar Republike Hrvatske. S obzirom na dostupnom podataka, odlučili smo se za Rijeku, iako je na području grada i županije razvijeno već nekoliko sličnih aplikacija. Želja za daljnjim razvojem i napretkom cijelog sustava je prisutna od samog početka, te smo iz tog razloga i izašli van lokalnih granica. Sama aplikacija je zamišljena kao vodič kroz javni prijevoz za građane i turiste na području cijele Primorsko-goranske županije. 

● Višejezičnost – hrvatski, engleski, talijanski, njemački i mađarski jezik 

Pregled najbližeg stajališta 

Ukoliko aplikacija bude dobro prihvaćena na području Primorsko-goranske županije, u planu je razvoj i mobilne aplikacije za iOS mobilne uređaje. Također, kroz nekoliko tjedana postojeća verzija za Anroid mobilne uređaje doživjeti će nadogradnju u vidu navigacije korištenjem javnog prijevoza, uz opciju kombinacije različitih vrsta istog. 

Prikaz rute pojedinih linija u javnom gradskom prijevozu 

Podaci o rutama i označenim stajalištima preuzeti su s portala otvorenih podataka Grada Rijeke te će se isti nadopunjavati i mijenjati ukoliko se uoče nedostaci na istima. Želja nam je ovu aplikaciju implementirati i u drugim gradovima na području Republike Hrvatske te raditi na daljnjim unapređenjima za koje se pruži prilika. Također, cilj nam je potaknuti i druge dionike na tržištu da se aktivno uključe u razvoj i implementaciju sličnih riješenja, navodi Stipe Stagličić, CEO iz Smart Solutions Zadar.

(kv)