RIJEKA – Dobrovoljnim davanjem krvi vatrogasci obilježili svoj dan, pridružio im se i Obersnel

4. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Aktiv Javne vatrogasne postrojbe Rijeka organizirali su u prostoru Kampusa, povodom blagdana svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, akciju darivanja krvi. Akciji darivanja odazvao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Osim članova JVP Grada Rijeke, akciji su se već u rano ujutro odazvali vatrogasci DVD Zlobin, Delnica, Auto ceste Rijeka i INA Rafinerija, pa čak i jedan vatrogasac iz Labina koji je vidio poziv na darivanje na Facebook stranici Vatrogasne Zajednice PGŽ.

Gradonačelnik Vojko Obersnel također se odazvao akciji darivanja krvi Aktiva Javne vatrogasne postrojbe Rijeka te iskoristio priliku da pozove sve one koji nemaju nekakve medicinske kontraindikacije, da se odazovu akciji i daruju krv, jer je darivanje krvi kako bi se pomoglo drugome, jedan lijep osjećaj.  Gradonačelniku Obersnelu je to bilo 34 darivanje krvi. “JVP je jedina prava organizirana potpora u sustavu Grada Rijeke koja je uvijek na raspolaganju građanima za čitav niz intervencija, počevši od zaštite od požara i spašavanja života, niza tehničkih intervencija u saobraćajnim nesrećama, ali i sasvim običnim životnim situacijama. Nastojali smo ne koristiti vatrogasce za dodatne aktivnosti u mjerama koje se provode u smislu zaštite od korona virusa, kako bi ih sačuvali za one najpotrebnije intervencije, smatrajući da je važno da ostanu zaštićeni i da se tako pokuša spriječiti ulazak korona virusa, u jednu za sigurnost grada, izuzetno važnu postrojbu“, kazao je Obersnel.

Vedran Butorac, predsjednik Aktiva DDK JVP Rijeka kazao je kako je Aktiv darivatelja osnovan 1978 g., kada je brojao 45 članova, te se taj broj iz godine u godinu povećavao. Prošle godine je Aktiv reorganizirao svoje aktivnosti pa se akcije darivanja krvi organiziraju u vatrogasnom domu na Vežici. U četiri održane akcije, sakupljeno je 130 doza krvi, a Aktivu se priključilo i novih 28 darivatelja. Članovi aktiva dolaze iz cijele županije, a ima ih i iz Labina i Senja. “Na učešće u akciji pozvani su svi članovi DVD-i i JVP s područja županije, a s obzirom na to da je blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, očekujemo da će se prikupiti više od 40 doza krvi, što je nešto više od prosjeka ovih akcija”, kazao je Butorac. Od početka darivanja, dakle od 1978. godine prikupljeno je 5100 doza krvi, a čast da daruje upravo tu jubilarnu dozu imao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Grada Rijeke.

Dobrovoljnim davanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan blagdan svetog FlorijanaDarivateljima krvi osigurana je okrjepa u vidu toplog obroka od strane Gradskog Društva Crvenog Križa Rijeka i Aktiva DDK JVP Rijeka.

Podsjećamo kako su  zalihe krvi u KBC Rijeka su male, nedostaje svih krvnih grupa. Akciji darivanja krvi možete se odazvati na Kampusu na Trsatu od 08:00 do 15:00 sati.

Sveti Florijan (250.-304.) kršćanski je svetac i mučenik i slavi se kao zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca.