Rijeka dobila tri nova “ženska” semafora

6. ožujka 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Na tri pješačke semaforske lanterne u središtu Rijeke postavljene nove maske sa ženskim figurama.

Rijeka je, kao prvi grad u Hrvatskoj, postavila prvi semafor sa ženskim likom 2019. godine kod riječke Palače Modello na inicijativu Udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa ženskim figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko ulice Riva kod Trga 111.brigade HV, na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – zapad te na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – istok.

Ženski semaforiDanašnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima 6 „ženskih“ semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinuo Rijeka promet.

Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na ovu pozitivnu praksu u drugim europskim gradovima.

Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad.