RIJEKA – 50 GODINA LIGE PROTIVA RAKA

6. lipnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rak dojkeRIJEKA – U Zajednici Talijana svečano je obilježeno 50 godina osnivanja i rada Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, koja svoje djelovanje ostvaruje na području prevencije bolesti i poboljšanju kvalitete liječenja oboljelih.

Događaju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga te predstavnici i članovi Lige protiv raka Primorsko-goranske županije sa svojim klubovima.

Liga je osnovana točno prije 50 godina, 2. lipnja 1967. godine, u Rijeci, na inicijativu prof.dr.sc. Predraga Pavlovića, utemeljitelja Zavoda za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka. Svoje djelovanje kroz rad nebrojenih volontera Liga ostvaruje na području prevencije bolesti, edukacije građanstva, podizanja svijesti o zdravlju i podizanja svijesti o raku, kao i kroz djelovanje na poboljšanju kvalitete liječenja te života i resocijalizacije oboljelih osoba i članova njihovih obitelji.

Djelovanje na promicanju zdravstvene kulture i znanja o raku provodi se kroz suradnju s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Domom zdravlja, Crvenim križem te drugim udrugama koje okupljaju oboljele ili djeluju na području zdravstva.

Pri Udruzi trenutno djeluju tri kluba bolesnika, Klub oboljelih od leukemije i limfoma, Klub laringektomiranih osoba i Klub žena liječenih od ginekoloških tumora “MIRTA”.

Kako je najavila predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović-Ružić, tijekom sljedećih godinu dana, kroz različite javne akcije, predavanja i manifestacije Liga će obilježiti svoj jubilej te podsjetiti na djelatnosti koje provodi u svrhu afirmacije zdravih navika i prevencije zloćudnih bolesti te edukacije i podizanja svijesti o raku.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako unatoč liječničkim naporima i napretku znanosti još uvijek nema odgovora na pitanje kako ovu bolest spriječiti i liječiti te je zato rad Lige vrlo važan i hvalevrijedan, što je prepoznao i Grad Rijeka te povodom 40. obljetnice postojanja Ligi dodijelio Zlatnu plaketu Grada Rijeke. Uz iskrene čestitke i najljepše želje, gradonačelnik je predsjednici Pavlović-Ružić uručio medaljon Grada Rijeke.

Treba reći kako se rad Udruge temelji isključivo na volonterskom djelovanju i zalaganju stručnjaka, a na taj je način Udruga provela mnoge akcije putem kojih je nabavila medicinsku opremu kojom je pomogla u podizanju kvalitete dijagnostike bolesti, kao što su uređaji za ultrazvuk, sudjelovanje u nabavci prvog CT uređaja u KBC-u Rijeka, bronhoskopi, cistoskopi, rektoskopi i razna druga oprema za zdravstvene ustanove.

Također, Liga organizira i razne javne akcije i aktivnosti u svrhu zdravstvenog prosvjećivanja javnosti, poput “Dana mimoza”,”Studeni – mjesec borbe protiv raka” i sličnih aktivnosti vezanih za poboljšanje prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti. Uz mnogobrojna predavanja, realizirane su i edukacijske tiskovine dostupne svim građanima, a posebice oboljelima, poput “Vodiča kroz kemoterapiju”, “Priručnika za psihološku pomoć”, “Tumori grla” i drugih.

Sredstva prikupljena kroz aktivnosti Lige usmjerava u svoj rad i rad klubova diljem naše županije, kako bi se podigla kvaliteta života i liječenja bolesnika oboljelih od raka, kao i za njihovu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku.

Na kraju svečanosti, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović-Ružić sa suradnicama dodijelila je zahvalnice i priznanja za doprinos radu i razvoju Lige. Između ostalih, Zlatnu zahvalnicu dobili su Grad Rijeka i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, a Posebnu zahvalnicu dobila je nekadašnja pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat.

Prisjetimo se, ove je godine Liga dobila godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za 50 godina neprekidnog volonterskog i predanog rada na području javnog zdravstva i promicanja zdravstvene kulture te za značajan doprinos onkološkoj prevenciji i zaštiti u Primorsko-goranskoj županiji.

U zabavnom dijelu svečanosti, nastupao je Zbor studenata medicine AXIS, Karin Kuljanić i Zbor Lige protiv raka “Novi glas”.