RIJEKA – 20-godišnji vozač pod utjecajem alkohola vozio u nedozvoljenom smjeru

2. ožujka 2020. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – I proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja najtežih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika.
 
Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, kao i svi ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju ukupno je zabilježen 186 prometnih prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzina kretanja vozila – 37 prekršaja, slijedi 21 prekršaj uporabe  mobitela u vožnji na nedozvoljeni način, 17 nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 88 ostalih prekršaja.
 
U akciji je ukupno alkotestirano 66 vozača od kojih je u vožnji pod utjecajem alkohola zatečeno njih 13. Najveća koncentracija alkohola od 1,46 g/kg izmjerena je 20-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Volkswagen Golf, našičkih registarskih oznaka. Policija ga je zaustavila noćas, oko 1.15 sati u Rijeci, u ulici Stjepana Vidulića. Osim toga, vozilom je upravljao u nedozvoljenom smjeru. Zbog počinjenih prekršaja, priveden je u službene policijske prostorije, gdje je nakon postupanja i sankcioniran prema važećim zakonskim propisima.
 
Što se tiče koncentracija, šest vozača je imalo koncentraciju alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg, trojici je izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je po dvoje vozača evidentirano s koncentracijom iznad 1,50 g/kg i do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Jedan vozač je odbio test na droge, a od navedenih alkotestiranih vozača utvrđena su dva recidivista.
 
Najveća brzina zabilježena je u petak, 28. veljače, u 10.35 sati, na autocesti A6 na području Vrbovskog kod vijadukta Osojnik. Osobno vozilo marke Audi, riječkih registarskih oznaka, kretalo se brzinom od 176 km/h u smjeru Zagreba na mjestu gdje je brzina kretanja određena na 110 km/h.
 
Od ostalih prekršaja u prometu, evidentirana su i tri prekršaja vozača dok im je na snazi zabrana upravljanja vozilom B kategorije, kao i dva  vožnje s tehnički neispravnim vozilima.
Svi počinitelji su zbog počinjenja prekršaja sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.