RIJEČKI TORPEDO U NJEMAČKOM ROSTOCKU

10. svibnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, Schiffbau-und Schifffahrtsmuseuma (Muzeja brodogradnje i pomorstva) i Sveučilišta u Rostocku, u tom je gradu postavljena jučer otvorena izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda”.

Riječ je o gostovanju izložbe postavljene u Rijeci prije tri godine, u partnerstvu Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koja poseban naglasak stavlja na torpedo kao tehnički napredak kroz razdoblje od prvog modela iz 1866. do 1960-ih godina.

Izložba je postavljena u utrobi broda – muzeja “Dresden”, sastavnice Muzeja brodogradnje i pomorstva u Rostocku, a već na otvorenju posjetilo ju je 80-ak ljudi.

Otvorenju izložbe prisustvovao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a uz riječkog gradonačelnika i gradonačelnika Rostocka Methlinga okupljenima su se obratili i dr. Kathrin Moller direktorica Pomorskog muzeja Rostock te generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tusek. O stručnom dijelu izložbe govorili su Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, kustosica i autorica izložbe Deborah Pustišek Antić i kustosica muzeja u Rostocku Janine Uhlemann.

Također, susret na otvorenju ove izložbe, bio je i prilika za razgovore o daljnjoj suradnji dva grada i dva muzeja.

Uz predmete iz Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke izloženi su i predmeti iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu te Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda” je prije Rostocka gostovala u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

U njemačkom Rostocku otvorena izložba o riječkom torpedu

Organiziravši nekoliko vrlo značajnih izložbi na temu riječkog torpeda kao i brojna popratna predavanja i edukativno-kreativne radionice Muzej grada Rijeke se tijekom posljednjih sedam godina specijalizirao za ovo područje riječke industrijske baštine. Tijekom narednih godina planira se nastavak dosadašnjih aktivnosti koje vode prema obogaćivanju izložbe novim eksponatima, modernizaciji i nadogradnji postava te edukativnim sadržajima za djecu i mlade.