RIJEČKI EPK ZAVRŠAVA NA NAJGORI MOGU NAČIN – POLICIJA IH SUMNJIČI ZA GOSPODARSKI KRIMINAL

28. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Financije_EPK.transfer_frame_796.jpg.688x388_q85_crop_upscaleRIJEKA – Policija je samo kratko objavila da su djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana, starosti od 31 do 49 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

“Sumnjiče se da su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako ista nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave.  Time su počinili kazneno djelo nezakonito pogodovanje budući je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti. Zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, po završetku kriminalističkog istraživanja je protiv svih osumnjičenika podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu”, navodi policija.ž

Uskoro je postalo jasno da je ovdje riječ o EPK ! Točnije, o otvaranju EPK !

Kako se doznaje sporna je javna nabava za najam pozornice i audiovizualne opreme o kojoj je već bilo riječi. Ukratko, sumnjiči se da je za potrebe otvaranja EPK posao odražen sa inozemnom tvrtkom (neformalno se doznaje da tvrtka dolazi iz Srbije) koja je tražila veći iznos za obavljanje istog posla od domaće tvrtke. Kako ne bi bilo “prepreka” domaća tvrtka je isključena iz natječaja i otvoren je put da se srbijanska tvrtka uzme.

Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel su komentirali ove prijave na način da dosad nemaju službenih potvrda o prijavama i istražnjim radnjama, stoga bi se suzdržali od komentara. Oboje ističu kako je postupak nabave izvršen po preporukama Državne komisije za kontrolu javne nabave (DKOM).

Bilo kako bilo, Riječki EPK polako postaje nešto čega se nitko neće htjeti rado sjećati. Krenulo je s polemikama oko zapošljavanja, zatim je uslijedilo kašnjenje izrade programa, zatim podjela novca za vrlo čudno odabrane projekte, zatim je sve poprimilo ideološki karakter koji se sveo na izrazito besmislenu polemiku o ustašama i partizanima, zatim je otvaranje EPK bilo sve samo ne na visini, krenule su dubioze oko poslovanja otvaranja što je na kraju dovelo do kriminalističkih istraživanja, uz sve to stigla je i korona, nema se više novca, stigli su otkazi, Riječki EPK je neslavno završio na najgori mogući način prije nego ne počeo – sumnjama za gospodarski kriminal.

(kv)