RIJEČKA TROBOJNICA NA BALKONU ZGRADE GRADA RIJEKE

7. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na balkonu zgrade Grada Rijeke (Korzo 16), danas je izvješena zastava, riječka trobojnica, i to u povodu godišnjice formiranja grba kojeg Grad Rijeka i danas koristi.

Naime, na današnji dan, prije 360 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave.

Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini. No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem “grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju”. Također, u obrazloženju stoji i da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”, što nije točno.

Gradsko vijeće Grada Rijeke 2016. godine ponovno je donijelo odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke. No, u 2018. godini zaprimljeno je rješenje Ministarstva uprave kojim je odbijen i taj zahtjev.

Stoga je 11. srpnja 2018. godine Grad Rijeka podnio tužbu Upravnom sudu u Rijeci radi poništenja spomenutog rješenja Ministarstva uprave. Odluku Upravnog suda Grad Rijeka još nije dobio.