Riječka kulturna baština na Geoportalu kulturnih dobara

19. travnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Ministarstvo kulture i medija objavilo je Geoportal kulturnih dobara RH, u koji su uključena i kulturna dobra na području grada Rijeke.

Geoportal kulturnih dobara RH predstavlja središnje mjesto pristupa prostornim podacima o nepokretnim kulturnim dobrima u nadležnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Geoportal kulturnih dobara RH dostupan je na linku: https://geoportal.kulturnadobra.hr/.

Izvor prikazanih prostornih podataka na Geoportalu kulturnih dobara RH su podaci iz Registra kulturnih dobara RH. Preglednik podataka Registra kulturnih dobara RH pruža informacije o nepokretnim i nematerijalnim kulturnim dobrima te je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija https://registar.kulturnadobra.hr/.

Geoportal kulturne baštine

Što se tiče građana grada Rijeke, na Geoportalu je moguće pregledati sva nepokretna kulturna dobra, kulturno – povijesne cjeline i arheološka kulturna dobra koja se nalaze na području grada Rijeke te o njima dobiti osnovne informacije kao što su status zaštite, vrsta kulturnog dobra, autor i opis kulturnog dobra. Slijedom toga na portalu su dostupne informacije o kulturnim dobrima kao što su: Kulturno-povijesna cjelina grada Rijeke, Franjevački samostan s crkvom Gospe Trsatske, Kaštel Trsat, Arheološki ostaci Tarsatičkog principija, Zgrada bivše tvornice “Rikard Benčić”, Casa Veneziana (Rezidencija Whitehead) i mnoga druga.

Podaci na Geoportalu kulturnih dobara RH, kao i u Registru kulturnih dobra RH, svakodnevno se ažuriraju, s obzirom na utvrđivanje svojstva novih kulturnih dobara, uspostavljanje preventivne zaštite, reviziju rješenja, brisanja iz Registra zbog gubitka svojstava kulturnog dobra te isteka preventivne zaštite kao i ostale promjene važnih podataka o dobrima.

Geoportal prikazuje obuhvate zaštite nepokretnih kulturnih dobara u nadležnosti Ministarstva kulture i medija te se sva postupanja provode sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Radi se o proizvodu najnovijih softverskih tehnologija s interaktivnim kartografskim sučeljem u dvojezičnoj varijanti prilagođenim i za korištenje na mobilnim uređajima.

Kulturna dobra mogu se pretraživati prema adresi ili katastarskoj čestici, kao i pozicioniranjem dobivenog kulturnog dobra na karti preglednika. Uz ove dvije pretrage u pregledniku Geoportala kulturnih dobara dostupne su atributna i prostorna pretraga koje pretražuju sustav prema velikom broju parametara, dok je aktiviranjem ponuđenih slojeva na interaktivnoj karti ujedno moguće dobiti slobodan pregled zaštićenih kulturnih dobara.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone