REKORDERI – Najveća brzina 194 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,43 g/kg

24. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska

policija pijani prometKVARNER – Između 21. i 24. rujna na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet na cestama radi prevencije prometnih nesreća i prekršaja u prometu. U navedenom razdoblju zabilježeno je 277 prometnih prekršaja, od kojih najviše – 65 prekršaja prekoračenja brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 17 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim i neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom unatoč važećoj zabrani te 96 drugih prometnih prekršaja.

Najveća brzina zabilježena je 21. rujna u 18.38 sati na dionici Čavle-Kikovica, a u prekršaju je zatečen 55-godišnji državljanin Italije, koji je upravljao Porscheom brzinom od 194 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 110 km/h. Izrečena mu je novčana kazna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od mjesec dana.

Najveća koncentracija alkohola od 2,43 g/kg izmjerena je 29-godišnjem vozaču mopeda marke TGB, kojeg je policija zatekla 21. rujna oko 23.25 sati u mjestu Banjol na otoku Rabu.

U sklopu pojačanih mjera, provedena je i ciljana akcija radi sprečavanja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice usmjerena na mlade vozače (vozači u dobi do 24. godine života).

Naime, analize pokazuju da u prometnim nesrećama s mladim vozačima najčešće sudjeluje jedno vozilo, najčešća vrsta prometne nesreće je slijetanje vozila s ceste, a najčešći uzrok je brzina neprilagođena uvjetima. Ove prometne nesreće najčešće se događaju tijekom noći, a trećina mladih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću su bili pod utjecajem alkohola. Nastanku prometnih nesreća doprinosi i nedostatak vozačkog iskustva, podcjenjivanje opasnosti, te prevelika sigurnost u vlastite sposobnosti. Kako na taj način mladi vozači ugrožavaju osobnu i sigurnost drugih sudionika u prometu, provedena je spomenuta ciljana akcija u noći 22/23. rujna. U akciji je alkotestiran 121 vozač, a nedozvoljena koncentracija alkohola zabilježena je kod 19 vozača (18 vozača osobnih i jedan vozač teretnog vozila).

U kategoriji mladih vozača nedozvoljena koncentracija alkohola zabilježena je kod njih pet, i to kod tri do 0,50 g/kg, a kod dva između 0,50 i 1,50 g/kg.

Također, koncentracija alkohola između 0,50 i 1,50 g/kg izmjerena je i većini vozača iz drugih dobnih skupina, dok su dva vozača imala koncentraciju alkohola iznad 1,50 g/kg.

Policija će i u narednom razdoblju pojačano nadzirati promet na cestama i provoditi ciljane akcije usmjerene na najrizičnije uzročnike prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te se pozivaju svi sudionici u prometu na dosljedno pridržavanje prometnih pravila i propisa.