REKORDERI – najveća brzina 182 km/h, alkohol 2,34 g/kg

1. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – Prometna policija je i ovog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.
Sveukupno je zabilježeno 277 prometnih prekršaja: 115 prekršaja prekoračenja brzine, po 35 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja korištenja mobitela u vožnji, tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, jedan prekršaj  upravljanja vozilom prije stjecanja prava te još 79 različitih prometnih prekršaja.

Najveća brzina izmjerena je jučer, 31. svibnja oko 13.20 sati kod vijadukta Osojnik gdje se vozač osobnog vozila marke Peugeot, krapinskih registracijskih oznaka kretao u smjeru Zagreba brzinom od 182 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena poslije ponoći 30. svibnja 37-godišnjem vozaču  osobnog vozila marke Alfa Romeo, riječkih registracijskih oznaka, zaustavljenom na području Kastva. Spomenuti je najprije odbio te potom nakon upozorenja pristao na provjeru alkoholiziranosti kojom mu je utvrđena koncentracija alkohola od 2,34 g/kg. Isključen je iz prometa, pri čemu je vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike tijekom njihova postupanja te pokušao napustiti mjesto događaja. Priveden je u službene prostorije policije te je protiv njega podnijet optužni prijedlog zbog prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama (vožnja pod utjecajem alkohola) i iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (vrijeđanje i omalovažavanje službenih osoba).

U ovom razdoblju alkotestirano je 95 vozača, a  od njih 35 kojima je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, njih deset je bilo u dobi između 18. i 24. godine, a devet   u dobi između 25. i 30. godine života, dok je preostalih 16 u ostalim dobnim skupinama.
Tijekom ovog razdoblja zatečena su i  tri recidivista u prometu, i to u prekršajima prekoračenja   brzine, vožnje pod utjecajem alkohola  i droga.
Svi sudionici u prometu kojima su utvrđeni prekršaji bit će sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Inače, tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 14 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.