REKORDER – VOZIO SA ČAK 3,39 POSTO ALKOHOLA U KRVI

28. kolovoza 2018. | Kategorija: Hrvatska

policija pijani prometKVARNER – Tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodila se 41 prometna nesreća, u kojima su tri osobe teže ozlijeđene, a deset osoba je lakše ozlijeđeno.

Teško su ozlijeđena dvojica hrvatskih državljana u dobi od 23 i 25 godina, a riječ je o vozaču i putniku na motociklu, stradalima u prometnoj nesreći koja se dogodila 24. kolovoza na području mjesta Nerezine. Ovu prometnu nesreću izazvao je 31-godišnji državljanin Italije, vozač osobnog vozila koji se kretao iz smjera Osora prema Malom Lošinju te prilikom skretanja udario u spomenuti motocikl uslijed čega su vozač i putnik zajedno s motociklom pali na kolnik. Također je utvrđeno kako je stradali 23-godišnjak motociklom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje ovom vrstom vozila.

Teško je ozlijeđen i 49-godišnji državljanin Njemačke, koji je kao vozač osobnog vozila 25. kolovoza sudjelovao u prometnoj nesreći na području Novog Vinodolskog. Prešao je na suprotnu kolničku traku te se sudario s osobnim vozilom, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 73-godišnji državljanin Mađarske. U ovoj prometnoj nesreći lakše su ozlijeđene još tri osobe.

U ovom razdoblju zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća s materijalnom štetom u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola. Tako je u noći 25. kolovoza 34-godišnji vozač osobnog vozila na području Drenove u Rijeci pod utjecajem alkohola od 3,39 g/kg u zavoju izgubio kontrolu nad vozilom te udario u ivičnjak i kameni zid. U noći 26. kolovoza 22-godišnji vozač osobnog vozila prilikom skretanja na raskrižju s Manzonijevom ulicom u Rijeci udario je u metalne stupove na nogostupu te u stup semafora. Izmjerena mu je koncentracija alkohola od 0,92 g/kg, dok je 28-godišnjoj vozačici osobnog vozila u ranim jutarnjim satima istog dana izmjerena koncentracija alkohola od 1,58 g/kg. Ona je na području Viškova udarila u drugo osobno vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera.

Nadalje, na području Raba 25. kolovoza oko 3 sata zatečen je 22-godišnjak kod kojeg je utvrđeno počinjenje više prometnih prekršaja te je zadržan u službenim prostorijama policije. Spomenuti nije stao na znak policije za zaustavljanje već je nakon što je zaustavio osobno vozilo pokušao pobjeći. Odbio je provjeru alkoholiziranosti, a utvrđeno je kako vozilom upravlja prije stjecanja prava na upravljanje te da je vozilu isteklo važenje obveznog osiguranja.

Policija je u ulici Pomerio u Rijeci u noći 26. kolovoza zaustavila 32-godišnjaka, koji je osobnim vozilom skrenuo suprotno postavljenom prometnom znaku. Nakon zaustavljanja odbio je provjeru alkoholiziranosti, sa sobom nije imao vozačku dozvolu, a uz prometne prekršaje vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike čime je počinio prekršaj iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Osim ovih prekršaja u prometu na području mjesta Plešce i u Rijeci zatečene su osobe koje su upravljale vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, bez osobnih isprava te s nereguliranim prebivalištem u zakonskom roku, dok je na području Bribira zatečen 60-godišnjak koji je upravljao neosiguranim mopedom.

Svi vozači zatečeni u prometu u počinjenju prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te drugih propisa kojima su regulirani prekršaji koji su im utvrđeni.