REKORDER, VOZIO S 2,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

7. studenoga 2017. | Kategorija: Hrvatska

policija pijani prometKVARNER – Proteklog tjedna na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se ukupno 58 prometnih nesreća, od kojih su sedam teže, a 51 su lakše nesreće. U prometnim nesrećama, nažalost su dvije osobe smrtno stradale. Riječ je o dvojici hrvatskih državljana, starosti 32 i 87 godina s područja Bregi i Lovrana, koji su kao vozači nastradali u prometnim nesrećama. 32-godišnjak je preminuo na mjestu nesreće što se dogodila 1. studenoga na Bregima, dok je 87-godišnji vozač iz Lovrana preminuo od posljedica nesreće koja se dogodila dan kasnije, 2. studenoga, na području Martinkovca u Rijeci.
U nesrećama je tijekom tjedna pet osoba teže ozlijeđeno, devet lakše, a materijalna šteta procjenjuje se na oko 625.400 kuna. U prometnim nesrećama je sudjelovalo i šest stranih državljana, tri pješaka, kao i sedam alkoholiziranih vozača. U nadzoru je alkotestirano 354 vozača, od kojih je kod 45 vozača utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg. Od spomenutih alkoholiziranih vozača, 17 ih je starosne dobi iznad 35 godina života, 15 u dobnoj skupini između 18 i 25 godina života, a njih 14 je u kategoriji između 25 i 35 godina života.

Radi smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te radi povećanja ukupne sigurnosti prometa na cestama, prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske između 3. i 6. studenoga pojačano je nadzirala vozače koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola.

U ovom razdoblju alkotestirano je 226 vozača, od kojih je kod 24 vozača i pet vozačica utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola.

policijaKoncentracija alkohola iznad 0,50 g/kg utvrđena je kod 20 vozača, a iznad 1,5 g/kg kod devet vozača. Riječ je o 28 vozača osobnih vozila i jednom vozaču teretnog vozila. U dobi između 18. i 24. godine života bilo je osam vozača, jednako kao i u dobnim skupinama od 25. do 30. godina te od 31. do 40. godine života. U dobi između 41. i 50. godine života bio je jedan vozač, a iznad 50. godine života pod utjecajem alkohola zatečena su četiri vozača.
Najveća koncentracija alkohola od 2,56 g/kg izmjerena je 33-godišnjem vozaču osobnog vozila Ford, zaustavljenom i isključenom iz prometa 4. studenoga na Titovom trgu, a ubrzo potom i u Ulici Franje Račkog u Rijeci. Spomenuti je, kao i još četvero vozača zadržan u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola, dok je vozačka dozvola na mjestu počinjenja prekršaja oduzeta od 23 vozača. Trojica vozača nisu sa sobom imali vozačke dozvole, a tijekom provođenja pojačanog nadzora policija je zatekla šest osoba koje su upravljale vozilima prije stjecanja prava na upravljanje.
“Još jednom apeliramo na vozače i sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa”, zaključuju u policiji Primorsko-goranskoj. (kv)