REKONSTRUKCIJA “GALEBA” POČINJE OVE GODINE

6. srpnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Galeb

Galeb

RIJEKA – O brodu Galeb svatko u Rijeci i na Kvarneru ima neko svoje mišljenje. To je tema oko koje se koplja lome.

Jedni, a među njima i gradonačelnik Obersnel, smatraju ovaj brod vrijedan turistički potncijal s obzirom na njegovu povijest i vezu s Titom. Drugi su na posve suprotnom kraju spektra i smatraju ga reliktom prošlosti koji je važan jedino “zatucanim i malobrojnim” sljedbenicima kulta ličnosti Tita.  Treći ga uopće ne povezuju s Titom, već ga smatraju izvrsnom turističkom atrakcijom ukoliko bi ga doslovno potopili i pretvorili u podvodnu atrakciju za ronioce. Četvrte također “boli briga” za Tita i smatraju da je naprosto riječ o lošoj ekonomskoj računici i Galeb će postati financijska rupa bez dna. Peti ga smatraju izvrsnim budućim umjetničkim paviljonom i novim centrom kulture Rijeke…

Uglavnom, svatko ima neko svoje mišljenje, a sva redom su se dosad pokazala bez ozbiljne ekonomske računice i najčešće svela na prepucavanja “za Tita” ili “protiv Tita”. Bilo kako bilo, Galeb već godinama stoji usidren na “Vinodolskom pristaništu”, a ove godine kreće njegova rekonstrukcija, navodi gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

“Projekt koji uključuje Galeb i Palaču šećerane u kompleksu bivšeg Benčića procijenjuje se na 82 milijuna kuna, od čega su sredstva iz fondova EU u iznosu od 69 milijuna kuna”, istaknuo je Šarar.

Podsjetimo, 2009. godine Grad Rijeka je Galeba kupio za 150.000 dolara i do sada je u njega utrošio više tisuća, a dosad prihodovao – nula. Ipak, odgovorni u Gradu se nadaju da će nakon završetka rekonstrukcije 2020. brod opravdati investiciju. Naime, u njemu su predviđeni stalni muzejski postav, paviljon za izložbe, filmske projekcije, radionice, hostel, restoran, suvenirnicu, bar… (kv)