RAZGOVORI S NEVENOM ŠANTIĆEM: Moretuzzo, tajnik Pakta za autonomiju

22. ožujka 2020. | Kategorija: Europa & svijet

IMG_20200221_153812Razgovor: Massimo Moretuzzo, tajnik Pakta za autonomiju i predsjednik Saveza Autonomija i okoliš

Razgovarao: Neven Šantić

Prije mjesec dana u Udinama je potpisan sporazum o Savezu Autonomija i okoliš (Autonomia e Ambiente – AeA) čini su utemeljitelji stranke i pokreti A.L.P.E iz Val d’Aoste, Patrie furlane sa sjedištem u Campoformidu, Pro-Lombardia i tršćanska Slovenska skupnost, a članovi još i Pakt za autonomiju Furlanije-Julijske krajine (Patto per l’Autonomia Friuli-Venezia Giulia), Pakt za autonomiju Veneta (Patto per l’Autonomia Veneto), Odbor toskanske slobode (Comitato Libertà Toscana te Pokret slobodni Sicilijanci (Movimento Siciliani Liberi), dok je Odbor autonomije Pijemonta (Comitato Autonomia Piemont) član promatrač. O značaju tog sporazuma razgovaramo s Massimom Moretuzzome, tajnikom Pakta za autonomiju i netom izabranim predsjednikom AeA-e koja uživa podršku EFA (Europski slobodni savez), europske stranke koja objedinjava europske regionalističke i autonomističke pokrete i stranke. Moretuzzo je prije dvije godina na regionalnim izborima izabran i za člana Regionalnog vijeća Furlanije Julijske krajine.

Što ovaj sporazum znači za talijanske regionalističke stranke?

- Autonomija i okoliš je mreža autonomističkih i idenpedističkih pokreta na području Italije koji su se odlučili na zajednički put. Počelo je dakle u Udinama, ali želimo daleko dospjeti jer svi vjerujemo da je danas fundamentalno objediniti sve ove snage koje dolaze iz različitih dijelova Italije, a koje su okrenute Europi a ne zatvaranju u vlastite okvire. Smatramo da je važno da zajedno stavimo u prvi plan pitanje autonomije odnosno regionalizma kao teme koja je snažna, inkluzivna, solidarna te u je stanju riješiti pitanja s kojima smo na lokalnoj razini suočeni. AeA je snažno odana EFA-i koja predstavlja transnacionalnu europsku stranku.

U čemu se razlikujete od drugih regionbalističkih pokreta i stranaka?

- Vjerujemo da postoje dva temeljna aspekta našeg zajedništva koja nas razlikuju od drugih regionalističkih pokreta. Za razliku od drugih lokalnih pokreta imamo snažnu europsku odrednicu. Vjerujemo u perspektivu jedne europske republike koja neće biti samo zbroj nacionalnih država kao što je slučaj danas, već Europa koja će snažno objedinjavati različitosti od kojih je sastavljena. Drugi temelj našeg djelovanja i razlika u odnosu na druge pokrete je odnos prema okolišu. Danas kada autonomista kaže da pazimo na teritorij i samoupravu mora obavezno primiti srcu i teme okoliša, pejsaža, kulture okoliša te ih snažno braniti. Danas je neophodno mijenjati model ekonomskog razvoja kako bi on bio temeljen na održivosti i solidarnosti. Neophodno je zamišljati model razvoja koji neće ići protiv okoliša i pravednosti u odnosu na pojedince, dakle riječ je o promjeni tendencije da bogati zauvijek ostanu bogati a siromašni siromašni. Ukratko, zalagati se za regionalnu autonomiju i samoupravu danas znači voditi računa i o ovim temema.

U vremenima političkog nezadovoljstva političkim strankama te populizma unutar kojeg prevladavaju “trgovci strahom”, gdje vidite vaš prostor na političkoj sceni?

- Trgovcima strahom odgovaramo željom za stvaranjem drukčijeg sna. Vjerujemo da se sa strahovima ne može daleko dogurati i to će vrijeme, prije ili poslije, završiti. Vidimo danas i grube suverenizme država protiv Europe i različitosti koji nemaju veliku budućnost. Vjerujemo da je danas važno igrati drukčiju utakmicu. Istina je da je danas u tijeku novi val populizma i desnog nacioanlizma, ali mi vjerujemo da je važno mirno se suprotstavljati takvoj politici zastupajući vlastite ideje. Važno je da se ukorijenimo na našim područjima okupljajući sve više ljudi. Da je uspjeh moguć vidi se i po tome što primjerice Pakt za autonomiju djeluje tek dvije godine a uspio je postići veliki napredak. Imamo izabrane predstavnika u regionalnoj skupštini, nekoliko gradonačelnika, te brojne osobe, posebno mlade, koje nam se priključuju.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone