RAZGOVOR – ANDRINA FRLETA: Sve vezano uz glazbu je postalo moj način života.

18. listopada 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

muzika frletaKRALJEVICA – Iznimno talentirana,vokal nevjerovatnih interpretacijskih mogućnosti ili kako je mnogi zovu “Slavuj Kraljevice” – Andrina Frleta. Mlada i skromna pjevačica nevjerovatnih interpretacijskih mogućnosti, dobitnica brojnih nagrada i priznanja na festivalima je gošća našeg web portala.

Za početak, možeš nam reći par riječi o svom glazbenom početku ?

Moj glazbeni početak krenuo je sa festivalom ” Zlatni otok pjeva” i to 2013 godine. U karavani mladih pjevačkih talenata osvojila sam prvo mjesto s pjesmom “Come Saprei” talijanske pjevačice Giorgie. Festivalska karijera i moja prva autorska skladba nastavlja se 2013 godine na ” Grobničkoj skali”. Tu je sve krenulo dalje svojim glazbenim tokom. Brat Frane i ja pokušavali smo i na druge festivale slati pjesme na natječaje,međutim,nisu prolazile. Po prvi puta u povijesti Skale se dogodilo da je jedna skladba dobila prvu nagradu stručnog žirija i nagradu publike.

Brojne nagrade si osvojila kroz suradnju sa Suzy Blečić i bratom Franom?

Mi se često volimo našaliti da je to pobjednički tim.Suradnja sa Suzy je krenula isto preko ” Grobničke skale”. Čula me je na istom festivalu 2015 godine, bio je to “klik na prvu”. Prepoznale smo se kao osobe i to se sada osjeti kroz našu suradnju.Izvrsno se nadopunjavamo, a i brat Frane je tu s nama kao trio koji super funkcionira.

Ponosna si vlasnica nagrade ‘Zlatni mikrofon’ HR Radija Rijeke koji se dodjeljuje za najbolju interpretaciju… 

To je izvrsna nagrada za mlade i neafirmirane izvođače.Uz izvrsne vokale koji se pojavljuju na Mik-u poput Vivien Galletta,Voljena Grbca,Krešimira Perovića… Bilo je tu izvrsnih vokala te godine i nije mi bilo ni na kraju pameti da ću osvojiti tu prestižnu nagradu. Na Mik sam došla totalno neopterećena, trudila sam se svoje nastupe iz večeri u večer predstaviti čim bolje. To mi je bio jedini zadatak.

Otkud ti inspiracija za rad i nove izazove?

Ljubav me uvijek u svemu inspirira… more … obožavam buru … 

Voditeljica si i predsjednica KUD-a Lanterna iz Kraljevice ? Članica klape ” Porto Re ” …

U Lanterni sam četiri godine. Sve vezano uz glazbu je postalo moj način života. Jedna od strasti koja me privlači je i tradicijska glazba i folklor. U tradicijskoj glazbi, nažalost, nema puno notnih materijala,čar je u tome da moraš puno slušati i tu mi je Lanterna puno pomogla. 31.kolovoza smo imali  i veliki koncert povodom 10 godina postojanja i rada. Na njemu smo pokušale obuhvatiti sve te godine pjevanja, plesa i recitiranja. Klapa ” Porto Re” je osnovana u listopadu 2018 i okupila je moje poznanice iz prijašnjih klapa. Kako sam ja odgojena uz zvuk klapa, tata Ivica je bio osnivač i voditelj nekoliko klapa ,uvijek je u meni čučala ta strast uz klapsku pjesmu.

Živiš glazbu i vjerujem da imaš puno planova za budućnost ? 

Osoba sam koja ne voli ništa posebno planirati. Uvijek se nastojim osloniti na rad i trud jer se tada počinju otvarati nove prilike, nova poznanstva koja otvaraju nova vrata. Želja bi mi bila da kroz godinu, dvijesa klapom nastupimo na Festivalu klapa u Omišu. Voljela bi i da se “Kud Lanterna” pojača novim ljudima , pa eto i poziva svim ljubiteljima tradicijske glazbe da nam se pridruže. 

S kojim izvođačem bi voljela ostvariti suradnju ?

Moja simpatija iz školskih dana… Marko Tolja. Njegova glazba je puno utjecala i kreirala moj glazbeni smjer. Još jedan vrhunski vokal kojem ne bi odbila suradnju je Jacques Houdek. Tu je i Đani Stipaničev. Od dama bi izdvojila Radojku Šverko i Vivien Galletta. Interesantan vokal je i Krešimir Perović.

Poruka za kraj svima onima koji se žele baviti glazbom? 

Ponekad se čini da stagniraš i tapkaš u mjestu. Dođe taj jedan moment kad se sve otvori, krene naprijed. Naravno, opet će doći neki zid kao i u životu. Samo vjerujte u sebe i svoje snove… jednom će se i oni ostvariti … 

 

(M. Sirotić)