PUŠTENA U POGON PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA

10. travnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

ekoRIJEKA – U trajni pogon danas je puštena druga ELEN punionica za električna vozila u Rijeci, smještena na parkiralištu Gomila.

ELEN punionica nalazi se i na parkiralištu Delta, a u rad je puštena u veljači ove godine.

ELEN punionice u Rijeci postavljene su temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Rijeka dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionice uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.

Na obje riječke punionice moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je besplatno, no potrebno je imati RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu: elen@hep.hr .

Grad Rijeka je, u skladu s odrednicama EU da se u urbani prometni sustav grada postupno uvode vozila koja koriste obnovljive izvore energije, ostvario suradnju s HEP-om oko realizacije projekta postave ELEN punionica.

Cilj je da se stvori jezgra za daljnje širenje sustava punionica, te da se dodatno potakne nabava i korištenje elektro vozila u gradu.

Inače, od kolovoza 2015. godine, u Rijeci je u podzemnoj garaži Zagrad B u funkciji super brza punionica za elektro vozila, koja može istovremeno puniti 4 elektro vozila i 2 elektro skutera koju je realizirala tvrtka Grada Rijeke Rijeka promet.