PRVI MESOPUSNI ČETRTAK: “Tusti” – Prvo napovidanje dovcen i dovican

10. veljače 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

mađkare novi vinodolskiNOVI VINODOLSKI – Tri četvrtka prije Mesopusne nedilje ili točnije prije “Čiste srede” (Pepelnice), četvrkom se obavlja u Novom Vinodolskom “Prvo napovidanje dovcen i dovican”, što se skraćeno zove Prvi mesopusni četrtak, “Tusti”. S prvim napovidanjem počinje u gradu mesopusno vrijeme i veseli prikaz starinskih ženidbenih običaja.

Prvog mesopusnog četvrtka mesopustari u civilnoj robi i samo s osnovnim instrumentima po prvi put izlaze iz mesopustarije u 22 sata. Advitor umjesto batice ima staru metlu s kojom dirigira mesopustarima. Na svojim glavama advitor i kapitani četvrtkom nose crne kape, tzv. ribarice. S vremenom se ustalilo pravilo da mesopustari s napovidanjem kreću od Prezidića na Krasi. Mesopustarska zoga započinje advitorovim BUBANJ I MUŽIKA SLOŽNO UDARAJ, te marševskim korakom mesopustari kreću prema Placi.

Na već utvrđenim raskrižjima advitor vikne POZOR, te time prekida zogu kako bi mesopustarski kapitani obavili napovidanje zazivanjem: “Ovo’j prvo napovidanje dovcen i dovican, ženi se ženi”. Napovida se na ukupno jedanaest križanja po gradu.

Nakon prvog četvrtka, u nedjelju, 12. veljače održava se starinski običaj prikaza novljanske ženidbe – MLADA MESOPUSTOVA. (kv)