PROVELI SMO ANKETU: FILIPOVIĆ, ŠTIMAC ili MILETIĆ SU SLJEDEĆI GRADONAČELNIK RIJEKE

27. siječnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Rijeka

Rijeka

RIJEKA – Od 21. siječnja 2021. do 26. siječnja 2021. provodili smo telefonsku anketu na uzorku od 300 ispitanika (koji su odgovorili da će glasati na izborima) s područja Rijeke. Ukoliko su bili punoljetni dobili su dva jednostavna pitanja: prvo, hoćete li izaći na lokalne izbore. Ukoliko su odgovorili da će izaći na izbore bili su upitani za koga će glasati. Među ponuđenim odgovorima bili su dosad najavljeni kandidati za gradonačelnika i odabir “netko drugi”.

Za razliku od ostalih anketa, koje su on-line (kada je moguće da jedna osoba više puta s različitih uređaja klika i tako se dobiva posve nerealana rezultat) koje tvrde da su njihovi rezultati neupitno reprezentativni, mi smo našu proveli telefonski ali također priznajemo da uzorak od 300 ispitanika ne može biti reprezentativan, ali je neupitan pokazatelj trenda. To znači da se ovog časa održe lokalni izbori rezultati bi slijedili trend koji se pokazuje u ovoj anketi, a trend je:
– iznova će na izbore izaći malo broj birača;
– niti jedan istaknuti kandidat ne može pobijediti u prvom krugu;
– čak 3 kandidata imaju realne šanse za ulazak u drugi krug što znači da će netko od njih biti budući gradonačelnik Rijeke, a to su Marko Filipović, Davor Štimac ili Marin Miletić;
– budući sastav Gradskog vijeća bit će uvelike popunjen opcijama koje se danas smatraju oporbenima, što znači da SDP (osvojio li fotelju gradonačelnika ili ne) zajedno sa svim svojim sadašnjim partnerima – ukoliko ne dođe do nekih neobičnih političkih post-izbornih preslagivanja – neće više imati ni blizu većine u Gradskom vijeću. To ustvari znači da je sasvim izvjesno da će SDP prvi put u povijesti slobodnih izbora izgubiti kontrolu nad tom polugom vlasti Rijeke.
Marko Filipović i Vojko Obersnel

Marko Filipović i Vojko Obersnel / Filipović ima težak zadatak ponoviti rezultat Obersnela

Naime, na prvo pitanje “hoćete izaći na lokalne izbore” čak 40% ispitanika je navelo da neće. Od onih koji su odgovorili da će izaći na izbore najviše glasova je dobila opcija “još nismo odlučili”, čak 20%.

Filipoviću najviše, ali za vratom mu pušu Štimac i Miletić
Od onih koji su odlučili za koga će glasati najviše glasova može očekivati Marko Filipović, kandidat SDP-a. Njega bi po našoj anketi zaokružilo 19% ispitanika. Iako može računati na najviše podrške ona je daleko od onoga što su SDP-ovi kandidati postizali i Filipoviću za vrat pušu čak druga dva kandidata.
Čini se da Filipović ima poteškoća za povući značajan broj birača za sobom i ono što dobiva uglavnom je iz bazena tradicionalnih SDP-ovih birača. Kako se SDP nema bogzna čime pohvaliti u dosadašnjem upravljanju Rijekom čini se da je ispred Filipovića težak zadatak.
Naime, čak 18% ispitanika navelo je da će svoj glas dati nezavisnom Davoru Štimcu. To je svojevrsno iznenađenje, jer je Štimac tek nedavno istaknuo svoju kandidaturu pa ovaj postotak jasno pokazuje trend da značajan dio birača u Rijeci vapi za novim licima koja može smatrati ozbiljnima (što Štimac svakako jest), koja su izvan osi SDP-HDZ i nisu ideološki obojani već teme koje ističu su one gospodarske i građanske naravi.
Na valu željnih za promjenama i novim licima svakako glasove dobiva i Marin Miletić iz Mosta kojeg je navelo 13% ispitanika. Ako je suditi po ovoj, a i nekim drugim anketama, Miletić će zajedno sa svojom ekipom, koju uglavnom čine mlađe osobe koje smatraju da su vrijednosti u novom društvu uvelike poremećene (a teško je tu ne dati im za pravo), postati jedan od najznačajnijih političkih faktora u Rijeci.
davor štimac rijeka

Štimac ozbiljno obuhvatio birače kojima je dosta “ustaša i partizana” već žele rješavanje problema gospodarstva

S obzirom da je izuzetno visok postotak neodlučnih ustvari sva ova tri kandidata Filipović, Štimac i Miletić imaju najrealnije šanse za ući u drugi krug.

Za Filipovića je to problem jer ukoliko uđe u drugi krug preostali glasovi su uglavnom onih oporbenih opcija koje teže promjenama i koje će se u najvećoj mjeri prelijevati osobi koja se nađe s druge strane SDP-ovog kandidata.

Ivaniš dobra odluka PGS-a

Slijedi Nikola Ivaniš iz PGS-a. Naime, za Ivaniša bi glasalo 9% ispitanika. Teško da će Ivaniš povećati svoju podršku – osim ukoliko se ne desi nešto nenadano – i doći do praga za ulaska u drugi krug, ali može povući u Gradsko vijeće Grada Rijeke veći broj PGS-ovih vijećnika.
PGS nije imao mnogo izbora nego istaknuti svojeg kandidata. Naime, PGS-u je prijetilo nestajanje pod kaputom SDP-a kao što se to već desilo drugim strankama. Ukoliko Ivaniš, a izgleda da hoće, povećati broj PGS-ovih vijećnika u Gradskom vijeću uspjet će promijeniti odnos snaga prema SDP-u.
Katarina Peović bi po našoj anketi dobila 8% glasovašto je nastavak rasta ove opcije i izuzetno dobar rezultat. Ukoliko nastavi “nagrizati” razočarano biračko tijelo SDP-a (kojeg očito ima na pretek) i ostalo napušteno lijevo biračko tijelo nije nemoguće da dodatno poveća podršku.
HDZ-ov kandidat – tko god on bio – dobio bi 6%. Naime, ovi ispitanici su naveli da bi glasali za kandidata HDZ-a iako pojma nemaju tko je to. Ali ovaj nizak postotak ne treba zavarati. Sve to ne iznenađuje s obzirom da HDZ još nije istaknuo ime svojeg kandidata i ukoliko do toga dođe sasvim je sigurno da će se postotak povećati. No ipak izgleda da HDZ nema mogućnost ozbiljne konkurencije prema gradonačelničkoj fotelji što je ustvari poraz prije poraza jer je uistinu tragično da nisu u stanju u Rijeci iznjedriti jedno prepoznatljivo ime prihvatljivo većem broju građana Rijeke.
Petrov, Miletić, Grmoja (MOST)

Petrov, Miletić, Grmoja iz Mosta / Miletić je očito uzeo veliki broj birača koji traže novo lice i žele povratak “izgubljenih” vrijednosti u društvu poput poštivanje obitelji i ljubavi za domovinom

Za Hrvoja Burića iz Bure glasalo bi 1% birača i čini se da više nema realnih izgleda igrati značajnu ulogu u riječkoj politici i možda bi mu bilo najbolje odustati od kandidature i prikloniti se nekom od bliskih mu kandidata.
6% ispitanika je navelo da bi glas dalo nekom drugom.
U anketi nije bila navedena kandidatkinja Liste za Rijeku koja je po svemu sudeći Ana Blečić Jelenović iz razloga što je još nisu istaknuli.
  • REZULTATI ANKETE:
  • Marko Filipović (SDP) – 19%
  • Davor Štimac (nezavisni) – 18%
  • Marin Miletić (Most) – 13%
  • Nikola Ivaniš (PGS) – 9%
  • Katarina Peović (Radnička fronta) – 8%
  • ??? (HDZ) –  6%
  • Hrvoje Burić (Bura) – 1%
  • Netko drugi – 6%
  • Ne znam20%