PROSLAVLJEN DAN CRESA

6. siječnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
Cres

Cres

CRES – Na blagdan sv. Izidora, ili, kako ga u Cresu zovu, sv. Sidra, 2. siječnja, svečano je proslavljen Dan Grada Cresa. Kako Dan Grada pada na pomalo „nezgodan“ datum, odmah nakon Nove godine, u Cresu izostaju drugdje uobičajena prateća događanja kao što su koncerti i sportski turniri jer je njima ispunjeno adventsko i božićno razdoblje. Proslavom Dana Grada na neki se način zaključuje svečarsko vrijeme koje mu prethodi, a upravo stoga ga Cresani i dalje obilježavaju kao pred više stoljeća: vjerskim slavljima i svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

Ujutro su slavljene dvije mise, prva u crkvi Svetog Izidora, a drugu, svečanu svetu misu, predvodio je u župnoj crkvi o. Anđelko Badurina, gvardijan franjevačkog samostana u Krku. Uz njega je suslavilo još dvadesetak svećenika jer je običaj da se tom prigodom okupe svećenici rodom iz Cresa, kao i oni koji su dio svog svećeničkog života proveli na službi u župi Cres, bilo kao župnici, bilo kao župni vikari. Nazočni na misi bili su i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić, gradonačelnik Kristijan Jurjako, zamjenica gradonačelnika Jadranka Blatt, predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i drugi gradski vijećnici.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u restoranu „Nono Frane“. Prigodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik Vijeća Damijanjević i podsjetio na dugu i časnu povijest creske gradske uprave. Osvrnuo se i na složenu političku situaciju u proteklom mandatu usprkos kojoj su se donosile sve odluke potrebne za funkcioniranje Grada, a time omogućeni uvjeti za rad izvršna vlasti.

Cres

Cres

Gradonačelnik Jurjako izvijestio je okupljene predstavnike gospodarstva, Crkve, javnih ustanova i udruga o svemu učinjenom u prošloj godini godine istaknuvši da se ne radi samo o njegovim uspjesima već o plodu rada svih gradskih vijećnika, djelatnika gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava na čemu im je zahvalio. Ukratko je najavio i planove za 2017. godinu.

Govori predsjednika Vijeća i gradonačelnika nalaze se priloženi na kraju teksta.

Višestoljetna je tradicija da se na Dan grada nagrađuju zaslužni Cresani, a taj je običaj preuzela i suvremena gradska vlast. Najviše gradsko priznanje „Frane Petrić“ uručeno je creskom zlatnom olimpijcu Igoru Mareniću za promociju Cresa u svijetu kroz postignute sportske rezultate, a dva priznanja „Pro insula“ umirovljenom svećeniku Dinko Deželiću za nesebičan duhovni rad i očuvanje tradicijskih vrijednosti među stanovnicima manjih naselja te Milanu Mužiću za doprinos razvoju nautičkog turizma i Grada Cresa kao turističke destinacije. Zahvalnice Gradskog vijeća dodijeljene su Društvu “Naša djeca” (za aktivan rad s djecom i provedbu različitih programa), Košarkaškom klubu “Cres” (za 20. godišnjicu djelovanja te ostvarene rezultate u radu s djecom i mladima), Nenadu Periću, vlasniku izletničkog broda “Monsun” (za promociju otoka Cresa kao turističke destinacije), Udruzi turističkih vodiča “Sidar” (za kvalitetno pružanje usluga turističkog vođenja), Udruzi ovčara “Pramenka” iz Orleca (za očuvanje tradicije ovčarstva otoka Cresa), Rosariji Matovinović (za doprinos očuvanju kulturne baštine), Fiorencu Pineziću (za doprinos razvoju i kvaliteti življenja na području Martinšćice), Sonji Pokupec Salković (za dugogodišnji aktivan volonterski rad), Ivu Saganiću (za doprinos na očuvanju tradicije i kulturne baštine), Nadiji Saganić Mokorić (za dugogodišnji predani rad u Gradu Cresu), te Ivi Trinajstić (za pokretanje inicijative za osnivanje aktivne zone u Cresu).

Zahvaljujući se na dobivenim priznanjima laureati su se prisjećali svojih aktivnosti koje je Grad prepoznao i nagradio te poticali druge da nastave njihovim stopama. Mareniću je, nakon mnogih dobivenih nagrada, priznanje Grada posebno drago, a dobio ga je kao najljepši rođendanski poklon. Milan Mužić prisjetio se velikih građevinskih investicija koje je vodio na otoku, a don Dinko pozvao sve da „hrane mlijekom ljubave naše stare po malim selima na otoku jer su se ptičice raspršile iz gnijezda, ali još je poneka ostala“.

U ime Rosarije Matovinović zahvalu svima koji su joj pomogli u izdavanju zbirke pjesama, posebice Mariji Rogić i Marini Medarić, te onima koji su ju predložili za priznanje pročitala je njezina kćer Dorijana Deželić. Na dobivenoj zahvalnici zahvalili su se predsjednica creskog Društva Naša djeca Mirjana Honjek Utmar i predsjednik udruge turističkih vodiča Daniele Surdić.

– U ime KK „Cres“ zahvaljujem se na dobivenom priznanju. Ovo nam je već druga zahvalnica u nekoliko godina čime predlagatelji, odnosno Grad Cres, jasno pokazuju da je rad KK „Cres“ prepoznat i cijenjen. Željela bih istaknuti da u Klubu treniraju isključivo creska djeca, od najranije školske dobi pa do završetka srednjoškolskog obrazovanja. Kad vam kažem da je na prvi dan Nove godine održan trening te da sutra jedna ekipa igra na turniru u Pazinu, jasno vam je da za nas odmora nema jer želimo i dalje biti jedna od najboljih košarkaških ekipa naše županije. Hvala vam! A zahvalnicu koju sam dobila ja dijelim sa svim svojim bivšim, sadašnjim i budućim učenicima gimnazijalcima. Zajedno smo poduzimali mnogo akcija, nerijetko su oni mene poticali na aktivnost. Ponosna sam na sva naša dobra djela od kojih bih možda izdvojila tradicionalnu akciju prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu koju su, prvi u našoj županiji, na ovaj način prije 5 godina započeli naši maturanti te na mlade darivatelje krvi. Čineći dobro drugima izgrađujemo i sebe te tako postajemo bolji ljudi. Hvala vam što ste prepoznali naš entuzijazam i želju da mijenjamo barem komadić svijeta nabolje, rekla je Sonja Pokupec Salković koja je preuzela dva priznanja, osobno za dugogodišnji volonterski rad te ono u ime Košarkaškog kluba u kojem je tajnica.

– Nastojimo se zajednički zalagati za približno jednak standard kao i svi ostali građani na kopnu. Nastojimo i dalje kroz naše lokalne razvojne agencije poticati naše male i srednje poduzetnike, poljoprivrednike i ribare da upoznaju mogućnosti financiranja. Dokažimo da već danas znamo kako želimo da naši otoci izgledaju za 5, 10 ili 15 godina. Ponekad nisu potrebne velike investicije da bismo nekom olakšali svakodnevnicu. Mi jesmo političari, izabrani od građana i naroda kojemu služimo i čije želje realiziramo. No prije svega budimo ljudi jer ponekad je dovoljna samo jedna topla riječ da nekome uljepšamo sat, dan, možda čak i život, rekla je lošinjska gradonačelnica Ana Kučić te poželjela Cresu i Lošinju bolju turističku i gospodarsku povezanost u budućnosti.

– Drago mi je da i Cres sudjeluje u turističkom kolaču kvalitetom svoje ponude, a nadam se da ću za koju godinu moći govoriti kako je i ovdje hotel otvoren za Novu godinu jer to traži tržište, traže se nove destinacije, naglasio je ministar Cappelli te najavio da će se uskoro ponovno ustanoviti Uprava za otoke jer je sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću, čije je pozdrave prenio, jako stalo do razvoja otoka.

– Drago mi je što sam danas ovdje s vama jer predstavljate nešto što treba biti primjer svim našim sredinama diljem Hrvatske. Treba učiniti sve kako bi se kvaliteta života ovdje očuvala i poboljšala, rekla je zastupnica Strenja-Linić i ponudila svoju pomoć i pomoć drugih saborskih zastupnika iz primorskog kraja.

Za glazbeni ugođaj svečane sjednice pobrinula se ženska klapa „Teha“, a druženje se, uz delicije koje je pripremilo osoblje restorana „Nono Frane“ u kojem je sjednica održana, nastavilo do kasne večeri.