PROSLAVA 100. ROĐENDANA IZVORA SELCE

24. studenoga 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenica selceSELCE – U četvrtak 22. studenog u hotelu Omorici obilježena je 100. godišnjica Centra Izvor Selce. Tijekom svečanog programa gosti su imali priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma o Centru ”Sto puta bolje”, kazališnu predstavu Dramske skupine Centra, a Grad Crikvenica pripremio je jedno posebno iznenađenje.

Centar Izvor Selce ove godine obilježava 100. godišnjicu djelovanja. U tom je periodu prošao kroz veliku transformaciju iz Dječjeg oporavilišta za slabunjavu zagrebačku djecu, preko Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe i konačno u Centar za pružanje usluga u zajednici. Upravo ta posljednja transformacija je najznačajnija u stogodišnjoj povijesti ustanove.

2014. godine udomljeno je posljednje dijete tadašnjeg Dječjeg doma te je sve bilo spremno za preobrazbu. 2015. godine ustanova mijenja naziv u Centar za pružanje usluga u zajednici. Djelatnost Centra sada osim dječje populacije obuhvaća i starije osobe.

Umjesto da djeca odrastaju u institiucijama, što se pokazalo lošom praksom, u Centru sada rade na prevenciji izdvajanja djeteta iz biološke obitelji, što se pokazalo uspješnim. Iako je prevencija najbolja opcija, za sve slučajeve u kojima ona nije moguća jedino rješenje je zamjenska obitelj. Djelatnici Centra zato zagovaraju udomiteljstvo i pružaju veliku podršku udomiteljskim obiteljima.

Program svečanosti u četvrtak okupio je veliku publiku, a u prepunoj sali našli su se i mnogi uvaženi gosti, poput predstavnika UNICEF-a Hrvatska Hrvoja Ryznara, zamjenice ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maju Vučinić Knežević, saborske zastupnice Ines Strenje i Anu Albrecht Čekada iz Ureda dječje pravobraniteljice. Među gostima su bili i sadašnji i bivši korisnici Centra, od kojih su mnogi već odrasli ljudi.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Izvora gosti su imali priliku pogledati premijeru dokumentarnog filma o Centru ”Sto puta bolje” koji je obuhvatio razvoj ustanove od 1997. kada je Sečen došao na mjesto ravnatelja. Istaknute su usluge i aktivnosti koje se nude, a koje obuhvaćaju poludnevni boravak, savjetovanje i pomaganje, organizirano stanovanje i podršku udomiteljstvu te pomoć u kući.

Nakon filma okupljenima su se obratili mnogi uvaženi gosti koji su imali samo riječi hvale za Izvor i tim koji ga vodi. Izvor se smatra primjerom dobre prakse na koji se mogu ugledati ostale institucije socijalne skrbi u zemlji. Uspjeh je naravno rezultat ozbiljnog rada ljudi koji vode Centar, a Vučinić Knežević zaključila je kako se ”ovaj posao ne može raditi, ovaj posao se mora živjeti”.

Uspjeha ne bi bilo ni bez vanjske podrške pa je Strenja pohvalila Grad što pruža potporu Centru jer mnogi gradovi nisu na ovako aktivan način uključeni u rad ustanova socijalne skrbi. Grad Crikvenica nastavit će pružati potporu Izvoru, što je tijekom svečanosti pokazao jednim posebnim iznenađenjem. Gradonačelnik Damir Rukavina istaknuo je kako se malo koji grad može pohvaliti ovakvom ustanovom te je ubrzo otkrio veliki poklon bon za uređenje senzorne sobe u vrijednosti 60 tisuća kuna koji je potom uručio Sečenu.

Centar Izvor odlučio je podijeliti i zahvalnice svima koji su mu na bilo koji način pružili podršku u radu i njegovoj hvalevrijednoj transformaciji. Zahvalnice su podijeljene Ines Strenji, Maji Vučinić Knežević, Primorsko-goranskoj županiji, Gradovima Crikvenica, Novi Vinodolski i Rijeka te općinama Brinje i Vinodolskoj, CZSS Crikvenica, CZSS Rijeka, CZSS Senj, Marijanu Mavriću i Darku Majstoroviću, Osnovnim školama Zvonka Cara i Vladimira Nazora u Crikvenici, Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, Jurja Klovića u Triblju i dr. Josipa Pančića u Bribiru, Luke Perkovića Brinje Srednjoj školi dr. Antuna Barca, Obiteljskim centrima Senj i Rijeka, Senki Klarić, Udruzi udomitelja PGŽ DAMDOM, UNICEF-u Hrvatska, Uredu dječje pravobraniteljice, Sestrama milosrdnicama, Jadranu d.d., Udruzi invalida Crikvenica, obiteljima Pavičić i Ivančić te Društvu naša djeca.

Cijeli program bio je obogaćen glazbenim i kazališnim izvedbama. Gosti su uživali u glazbi Dječjeg gradskog zbora Raspjevani slavuji, ženske klape Sveta Jelena i kantautora Nevena Barca. Predstavu ”Ježeva kućica” izvela je Dramska sekcija Centra Izvor. Druženje se nastavilo na svečanom domjenku, a djelatnici Centra odlučili su svakome pokloniti i primjerak monografije ”Sto puta bolje” koja je predstavljena dan ranije.