PRORAČUN “TEŽAK” GOTOVO 215 MILIJUNA KUNA

19. prosinca 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Zgrada Grada Opatije

Zgrada Grada Opatije

OPATIJA – Gradsko vijeće Grada Opatije na sjednici održanoj 14. prosinca usvojilo je predloženi proračun za 2018. s planom projekcija proračuna za 2019. i 2020. godina.

Proračun Grada Opatije u 2018. iznosi 214.667,671 kuna.

Proračun su podržali i vijećnici predstavničke većine tj. klub vijećnika SDP-AM-IDS-HSU-Unija, kao i vijećnici s NL Ive Dujmića sa ukupno 14 glasova za, dok je dvoje vijećnika iz redova HDZ-a bilo suzdržano prilikom glasovanja.

Na samom početku sjednice uime predlagatelja dr.sc. Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća povukao je prijedlog o povišenju vijećničkih naknada za rad u vijeću, uz obrazloženje da nije postignuto suglasje s vijećnicima; iako se nije radilo o povišenju ukupne cifre, kako se mogao steći dojam u javnosti, već samo o preraspodjeli postojećih iznosa sa onih za rad političkih stranaka na vijećničke naknade, obrazložio je Kurelić. Ostatak bi se usmjerio u humanitarne svrhe, a predsjednik Gradskog vijeća odrekao bi se dijela vlastite naknade kako bi se osigurale više naknade za dvoje njegovih potpredsjednika.

Prijedlog proračuna za 2018. napravljen je kvalitetno i dobro, s glavnim ciljem ulaganja u održavanje i razvoj grada, s posebno artikuliranim višim izdvajanjima u socijalnu komponentu, a bez uvođenja novih ili povišenja postojećih gradskih poreza i drugih davanja, uvodno je istakao gradonačelnik Ivo Dujmić obrazlažući prijedlog proračuna vijećnicima.

Glavne odrednice Proračuna za 2018. usklađene su sa strateškim ciljevima Grada definiranima u usvojenoj Strategiji razvoja. Nastavljaju se investicije u komunalnu infrastrukturu poput izgradnje novih te uređenje postojećih prometnica, uređenje obalne šetnice i javnih plaža, širenje sekundarne mreže vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i sl.

Gotovo polovica proračuna za 2018. godinu ide na kapitalna ulaganja u imovinu (komunalna i društvena infrastruktura) te za javne potrebe.

Jedna od najvažnijih značajki Proračuna je naglašena socijalna komponenta; značajno su povećana izdavanja za društvene javne potrebe, pa se tako 55 milijuna kuna, što je četvrtina proračuna, izdvaja javne potrebe u kulturi, sportu, socijalni segment. Taj je iznos inače za preko 10 milijuna kuna viši nego što je bio u proračunu za 2017.

Proračunska izdvajanja usmjerila su se na poboljšanje standarda stanovnika svih dobnih skupina. Osigurana je novčana pomoć u visini od 1.000 kuna godišnje za umirovljenike s mirovinom do 3.000 kuna (500 kn za Uskrs i 500 kn za Božić) kao i nadoknada troškova godišnjeg zdravstvenog dopunskog osiguranja u visini od 840 kuna.

Planirani su besplatni udžbenici za osnovnoškolce, sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce te povećanje broja stipendija.

Mjere potpore za novorođenu djecu nastavljaju se i u idućoj godini, a po svojoj visini izdvajanja svrstale su Opatiju u sam vrh države u segmentu mjera pronatalitetne politike i poboljšanja demografske slike grada; uz njih, ima još niz pogodnosti za djecu, mlade i njihove roditelje koje su ugrađene u proračun za 2018.

Naime, drugo i svako sljedeće dijete iz obitelji upisano u vrtić ne plaća boravak.

U kulturi i sportu neće biti smanjenja dosadašnjih izdavanja za rad i programe udruga, te je najavljeno povećanje sredstava za plaće u Gradskoj knjižnici radi primjene novih koeficijenata.

Planiran je nastavak kapitalnih ulaganja i to prvenstveno u dovršetak izgradnje Dječjeg vrtića, zatim ulaganje u projekte aktivne revitalizacije kulturne baštine koji se financiraju putem Urbane aglomeracije Rijeka (Amerikanski vrtovi, rasadnik u parku Angiolina te sanacija i uređenje Ville Angiolina) te rekonstrukcija nogometnog igrališta. U prijedlogu proračuna je planirano izvođenje dva prekogranična EU projekta, kao i sufinanciranje uređenja plaže Črnikovica.

Prijedlog proračuna sadrži i novo kreditno zaduženje koje se u stvari odnosi na refinanciranje postojećeg kredita za izgradnju Centra Gervais, čime će se ostvariti ukupna ušteda u kamatama.

Kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva nastavlja se s potporama gospodarstvu u okviru već postojećih oblika potpora, ali se za tu namjenu planira više sredstava radi povećanja pojedinačnih potpora. Osim toga, planiran je početak rada Start up inkubatora za kreativni turizam koji će biti smješten u Vili Antonio, i koji bi trebao postati važan segment razvoja poduzetništva u Gradu, ali istovremeno postati i centar okupljanja i razmjene ideja mladih.

Predstavnička većina u Gradskom vijeću uložila je na kraju sedam amandmana na prijedlog proračuna, koje je gradonačelnik sve prihvatio – osim amandmana o izradi i provedbi anketnog natječaja za trg i plažu Slatinu, hotela Zagreb i zgrade Doma zdravlja u iznosu 450 tisuća kuna. Objasnio je kako će realno izrada i natječaj koštati i skuplje na kraju, a da je to neracionalno gradonačelnik je argumentirao primjerom kako je Grad Opatija već jednom u mandatu gradonačelnika Amira Muzura naručio i platio izradu takvog projekta.

Sporni je amandman onda upućen na usvajanje kroz izglasavanje u Gradskom vijeću, gdje je većinom glasova prošao.

Ostalim amandmanima regulirano je u proračunu da će Gradsko vijeće raspolagati s iznosom od 230 tisuća kuna za pokroviteljstva, te sa 85 000 kn za medijsko praćenje i organizaciju javnih tribina. Liburnija jazz festival i Liburnicon izdvojeni su iz sustava javnih potreba u kulturi, jer se prema objašnjenju predsjednika Vijeća Roberta Kurelića radi o dugovječnim manifestacijama od strateškog značenja za Grad Opatiju. Sportski klubovi NK Opatija i ženski RK Opatija kroz amandman dobili su dodatnih 100 tisuća kuna odnosno 30 tisuća. Vijećnici su podržali prijedlog da se mora urediti Dom u Veprincu, za što je osigurano 650 tisuća kuna, a radi se o prvoj fazi njegove rekonstrukcije. Prethodno, odbacili su prijedlog gradonačelnika o planiranju 250.000 kuna i promjeni azbestnog krova koji prokišnjava na tom domu, ponudivši kontraprijedlog o kupnji vlastitog poslovnog prostora, za rad MO Veprinac, ali je na kraju usvojen prijedlog o kompletnoj rekonstrukciji ovog doma, po fazama.

Vijećnici su podržali prijedlog uređivačkog savjeta lista „Opatija“ o imenovanju Mirjane Rončević i u narednom dvogodišnjem mandatu za glavnu urednicu lista, inače dosadašnju glavnu urednicu,. Vijećnica Tramontana ( NL Ive Dujmića) neposredno prije izglasavanja poručila je da vijećnici ove liste podržavaju prijedlog da Mirjana Rončević bude i dalje glavna urednica „Opatije“. Pritom je dodala i da je očito jasno kako uopće nije postojao realan razlog da se gradonačelnika razriješi ovlasti imenovanja po prijedlogu uređivačkog savjeta, a to pravo prenese na Gradsko vijeće – što je upravo izglasano na jednoj od ranijih sjednica Gradskog vijeća. (kv)