Program “Prvi koraci u prometu” provodi se već 23 godine

6. listopada 2021. | Kategorija: Hrvatska

KVARNER – U Domu mladih Rijeka započela provedba tradicionalne preventivne akcije „Prvi koraci u prometu“.

Radi se o akciji koju djelatnici Doma mladih organiziraju u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama te s nadležnim odjelima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Akcija se provodi već 23 godine, a godišnje obuhvaća oko 2.500 učenika prvih razreda osnovnih škola.

U  cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, ovim programom u trajanju od jednog dana u praktičnom i teoretskom dijelu nastave, djeca usvajaju osnovna znanja o prometu, nauče sigurno kretanje od kuće do škole pa se tako njime kod učenika razvija prometna kultura od najmanjeg uzrasta. Nastava se izvodi u prometnom kabinetu dok praktični dio nastave na prometnom poligonu.

Prvi koraci u prometu

U simboličnom otvaranju programa uz ravnatelja Doma mladih Gorana Gračanina i predstavnika Primorsko-goranske županije Zlatka Lisca, učenike je pozdravio i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa iz PU primorsko-goranske, Boris Skeledžić, koji je zahvalio na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji djelatnicima Doma mladih i PGŽ-a te istaknuo važnost provedbe ove akcije. Naglasio je pri tome kako u proteklih nekoliko godina na području grada Rijeke i ostalih dijelova županije nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudjelovala, odnosno stradala djeca, a čemu zasigurno pridonosi i ovaj sustavni dio edukacije djece za sigurno kretanje u prometu.

U sklopu akcije danas su svoja znanja u snalaženju među prometnim pravilima na prometnom poligonu, jedinstvenom u Hrvatskoj, pokazali učenici i učenice Osnovne škole “Brajda” pod vodstvom voditelja programa Josipa Šarlije i policijske službenice iz Postaje prometne policije Rijeka Tajane Karanfilovski, kao i ostalih djelatnika Doma mladih, a u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Učenici ovim programom imaju mogućnost učiti o prelaženju kolnika preko pješačkog prijelaza kada nema semafora, sa semaforom, zatim u situaciji kada promet regulira prometni policajac te posebno vježbaju vožnju i kretanje biciklom u prometu. Temeljem iskustva stečenog u ovom programu, Dom mladih je pokrenuo i nove prometne programe usmjerene djeci s teškoćama u razvoju i djeci predškolskog uzrasta, ali i učenicima 5. razreda osnovnih škola kako bi stekli biciklističku dozvolu.

Inače, prometno-preventivna akcija  „Prvi koraci u prometu“ nastavlja se na akciju „Poštujte naše znakove“,  u sklopu koje su policijski službenici tijekom rujna uz pojačani  nadzor prometa u zonama svih osnovnih škola, održavali i predavanja za učenike prvih razreda, te ih na kraju i nagradili prigodnim poklonima iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama.

(foto i tekst: PU primorsko-goranska)