Proglašeni najljepši vrtovi Primorsko-goranske županije

15. lipnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

cvijećeRIJEKA – U Prirodoslovnom muzeju Rijeka održano je proglašenje pobjednika jubilarne 10. akcije Primorsko-goranske županije i Novog lista “Biramo najljepši vrt Primorsko-goranske županije 2017./2018.”. Najljepši vrtovi Primorsko-goranske županije su vrt Mate Veljačića u Bribiru, Slavka i Zorice Vukajlović u Malom Lošinju te Marije Žagar u Tršću. Vrt Vanje Devčića iz Kraljevice najljepši je mali urbani dok je najljepši balkon Marice Kovač iz Gerova.

Pohvaljeni su i vrtovi Anite Mikuličić (Viškovo), Zlate Kanurić (Selce), Nade Mitrović i Mare Jagec (Kastav), Nevenke Zbašnik (Tršće), Irena Unković i Mirjane Arnautov (Kostrena), Rozinke Lipovac (Prezid), Ivanke Križ (Plešce), Marije Malnar (Tršće), Slavena Balena (Rab) i Gordane Derossi (Crikvenica).

Prilikom dodjele nagrada zamjenik župana Petar Mamula je rekao da se ovom akcijom, koju Županija već 10 godina provodi s Novim Listom, želi istaknuti važnost brige o okućnicama, vrtovima i balkonima. „Želja nam je da županija u svakom svom dijelu bude lijepa i atraktivna, kako stanovnicima tako i turistima koji ju posjećuju. Postoje područja gdje ljudi imaju veću ljubav prema vrtlarenju, a vjerujem da je ova akcija i kod drugih probudila ljubav i želju za uređenjem okoliša“.

S obzirom na veliku raznolikost klime i uvjeta za uređenje vrtova, i ovaj put su dodijeljene tri glavne nagrade, u iznosu od po 3.000 kuna: za otoke, za Rijeku i priobalje te za Gorski kotar. Nagrade za mali urbani vrt i terasu iznose 1.000 kuna, dok je još deset vrtova koje je žiri posebno pohvalio, nagrađeno sa po 100 kuna.

Uz pohvalnicu, svih 23 sudionika akcije dobilo je knjigu Okućnica i vrt – od proljeća do zime” autorskog dvojca Mirte Blažević i Željka Perana te sadnice sponzora Vrtnog centra Viškovo.
Nagrade su uručili zamjenik župana Petar Mamula, dopisnik Novog lista Željko Malnar i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.