NOVI VAL ILEGALNIH MIGRANATA, DIO IH IDE PREKO KVARNERA

21. svibnja 2019. | Kategorija: Hrvatska

foto Lika online

HRVATSKA – Jedan od najvećih problema s kojima se Hrvatska susreće, a većina medija uporno o tome šuti su ilegalni migranti koji u Hrvatsku ulaze bez suviše problema. Iako je Hrvatska samo tranzitna ruta otvara se nekoliko važnih pitanja:

– treba li Hrvatska nadzirati svoje granice ili ih otvoriti na ‘izvol’ te’, pa neka ulazi i izlazi tko želi, a svi mi koji imamo dokumente i čekamo u svojim automobilima na granici smo ustvari budale jer 20 metara dalje u šumi se bez problema prolazi;

– treba li se kockati s gospodarskom sudbinom cijele zemlje? Jedino što doista drži ovu zemlju van ponora je turizam. Zamislimo sada stotine i stotine ilegalnih migranata koji tijekom srpnja i kolovoza šetaju po obali, susreću se s turistima, “kampiraju” i “operiraju” bez reda i zakona. Kako izgleda takav kaos može se pogledati u Bihaću koji je postao grad slučaj preplavljen ilegalcima koji su okupirali dijelove grada. Svima je jasno da se u tom slučaju Hrvatska može pozdraviti s turističkom sezonom i zaradom od nje;

– ilegalna migrantska kriza je pogodno tlo za šverc ljudima. Jedini koji doista profitiraju nad migrantima je kriminal i mafija: ona koja zarađuje na njima vršeći ilegalni transport i ona koja ih dočeka u Njemačkoj, Italiji… gdje ti migranti postaju robovska radna snaga i često – čak ako to i ne žele, već su sami žrtve – završe na ulici u zagrljaju kriminala;

– svako vidi da među ilegalnim migranitima prevladavaju muškarci u jeku snage. Nema tu djece, žena i staraca kao što to lažu neke nevladine organizacije. Tko su ti ljudi? Odakle dolaze? Što su radili prije godinu, dvije tri dana?

– i za kraj ono najočitije: vladavina prava znači da postoje pravila i obveze. Jedno od njih je civiliziran i reguliran ulazak i izlazak iz neke zemlje. Ne mogu pravila važiti za jedne, a za druge ne. Ako je ilegalna migracija ilegalna, onda nije dopustiva. Ako gospoda koja dolaze imaju dokumente onda mogu poput cijelog normalnog svijeta putovati i nema potrebe biti ilegalac.

foto: Lika online

Alarmantno stanje

Ovo su samo neka od pitanja na koja Hrvatska Vlada i institucije ne znaju odgovore, nisu sposobni se suočiti s problemima ili ih nije briga. Koliko je stanje alarmantno govore podatci koji svakog dana stižu. Tako portal lika online prenosi nevjerojatne slike od događaja koji su se desili prije nekoliko dana: ilegalni migranti se više ni ne skrivaju i doslovno “kampiraju” gdje stignu! Građani se u strahu zatvaraju u svoje kuće i zovu policiju koja ponekad dođe, ponekad ne. Kada policija dođe često imaju “vezane” ruke, pa ne znaju ni sami što s ilegalcima, a kada se napokon ponašaju kao prava policija onda su na udaru nekih medija kako koriste silu kako bi zaustavili ilegalne migrante. A što bi trebali? Lijepo ih zamoliti da ne rade to što rade jer je ilegalan ulazak i šverc ljudima zabranjen, a njihov posao je spriječiti protuzakonite radnje? Pa kada ilegalci kamenuju policiju (desilo se nekoliko puta), policija im treba uzvratiti lijepim riječima?

Provale u vikendice

O provalama i uništavanju imovine građana niti nećemo. Gotovo više nema vikendice na gorskom području Primorsko-goranske županije koja nije imala “bliski susret” s ilegalcima koji su provalili, uništili i pokrali sve što su stigli. Ali mediji o tome ne pišu.

U najnovijoj situaciji, koja se prije nekoliko dana desila u Lici, ilegalci su zatečeni kako se tabore u centru mjesta, bez ikakvog srama, bez ikakvog problema, sigurni da im nitko ništa ne može, a pored njih su zatečena i tri automobila talijanskih i njemačkih registracijskih oznaka. Prijevoz dalje?

foto: Lika online

Pravila i zakon za njih ne vrijedi?

Najluđe je što nitko od ovih ilegalaca se nije suviše uznemiravao (valjda znaju da im Hrvatska ne može ništa) nisu znali reći tko su, odakle doista dolaze i gdje idu. Ukratko, briga njih za pravila i zakon. To se na njih ne odnosi – barem oni tako misle.  Najgore je što – očito – tako misle i mnoge institucije u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji.

Što se može očekivati od osobe koja misli da je iznad zakona i da zakoni zemlje za nju ne vrijede? Kako znamo da zakoni za ove ljude ne vrijede? Jer sam ulazak u Europu rade na ilegalan način. Prvi dodir s Europom im nije zakonit!

Također – na fotografijama se jasno vidi – među migrantima nema niti jedne žene ili djeteta. Čak su svi ovi migranti u vrlo dobrom fizičkom stanju, dobro uhranjeni i nipošto ne izgledaju “jadno”. Zanimljivo je da većina od njih je kod sebe imala mobilne uređaje.

Ako živimo na Kvarneru ne mislimo kako ovo nema veze s nama. Jedna od najaktivnijih ruta je upravo ona duž Kvarner. Jučer Bihać. Danas Lika. Sutra Gorski kotar i Kvarner.

(ZM/kv/foto: lika online)