PRIMJER POZITIVNOG BUNTA: NISU ČEKALI ŽUPANIJU ILI DRŽAVU, UMAG SAM GRADI ŠKOLU

1. ožujka 2020. | Kategorija: Hrvatska

Srednja-skola-Umag-kamen-temeljac-2019-7-768x512UMAG – Situacija u Istarskoj županiji daleko je od idilične podjele državnih ili županijskih sredstava, mišljenje je mnogih, napose onih u Umagu ukoliko je suditi po njihovoj odluci. Naime, gradonačelnik Umaga Bassanese je izjavio “Istarska županija nije obavila svoju dužnost i u Umagu izgradila srednju školu, pa smo to odlučili učiniti sami. Ona nam je potrebna, ali iz političkih razloga županija to ignorira.” Tako je na lokaciji bivše vojarne u Savudrijskoj ulici, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, uz nazočnost ostalih gradskih čelnika (zamjenika Floriane Bassanese Radin, Ivana Belušića i Maura Jurmana, predsjednika Gradskog vijeće Jurice Šiljega) položio kamen temeljac.

Bassanese je pritom podsjetio: “Još 2014. Umag i tadašnji župan Valter Flego potpisali su pismo namjere o gradnji srednje škole, a Grad je prihvatio i obavio svoje obaveze te u više navrata ponudio rješenje i sufinanciranje gradnje. Županija je odgovorila šutnjom pa smo sami odlučili izgraditi školu”, zaključio je Bassanese.

Prva faza gradnje obuhvaća 3.000 četvornih metara, a prvi dio će koštati 30 milijuna kuna dok ukupni troškovi su planirani na 80 milijuna kuna. Završetak gradnje se planira tijekom 2022. godine.  uz investiciju od 80 milijuna kuna.

Svečanost su oplemenili i učenici OŠ Marija i Lina. (kv)