Predstavljeni novi edukacijski programi Startup inkubatora Rijeka – Startup Lite i Startup Creative

23. veljače 2022. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U sklopu Startup inkubatora Rijeka, Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke pokrenuo je dva nova edukacijska programa – Startup Lite i Startup Creative.

Novi programi pokrenuti su kako bi se edukacija u području poduzetništva učinila dostupnijom što većem broju ljudi, a s ciljem unaprjeđenja njihovih poduzetničkih vještina i kompetencija s krajnjim ciljem lakšeg samozapošljavanja te osnaživanja poduzetnika uz dugoročno podizanje povoljnog poduzetničkog ozračja u Rijeci.

Oba programa u potpunosti su besplatna za korisnike, provodit će se dva puta godišnje, u proljetnim i jesenskim terminima, u trajanju od oko mjesec i pol dana i to izvan redovnog inkubacijskog programa Startup Rijeka koji traje osam mjeseci.

Kako je objasnila pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Jana Sertić, program Startup Lite predstavlja sažetu inačicu inkubacijskog programa s kraćim periodom provedbe, a namijenjen je fizičkim osobama koje žele postati poduzetnici, poduzetnicima početnicima te poduzetnicima koji žele steći nova ili dodatna znanja o pojedinoj temi. Program se sastoji od dva modula koji se međusobno nadovezuju. U prvom su modulu predviđene radionice i predavanja tematski orijentirani na financijsko-pravni aspekt poslovanja, dok se drugi modul odnosi na teme iz područja marketinga, prodaje, prezentacijskih vještina i razvoja poslovanja. U sklopu programa Startup Lite bit će realizirano ukupno 13 radionica i predavanja.

Drugi edukacijski program, Startup Creative održavat će se po završetku Startup Lite programa i posebno je namijenjen poduzetnicima i budućim poduzetnicima iz područja kulturnih i kreativnih industrija. Cilj programa je unaprjeđenje poduzetničkih kompetencija, znanja i vještina i pružanje uvida u poduzetničku praksu onima koji posluju u području kulturnih i kreativnih industrija, kao i poticanje razmjene iskustava i umrežavanje dionika iz kulturnih i kreativnih industrija.

Program Startup Creative  obuhvatit će radionice i predavanja Startup Lite programa, uz dodatnih pet predavanja i/ili stručnih panela, kojima će se tijekom godišnjih ciklusa nastojati obuhvatiti pozitivna praksa iz svih polja kreativnih industrija, s posebnim naglaskom na IT, nove medije, razvoj video igara, fotografiju i video produkciju. Fokus na navedene industrije u funkciji je poticanja razvoja lokalne zajednice poduzetnika koju će u fazama rasta okupiti budući inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju Energana.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je glavni cilj brojnih programa koji se putem Odjela za poduzetništvo provode u okviru Startup inkubatora, kao i u suradnji s Riječkom razvojnom agencijom Porin, stvaranje povoljne poduzetničke klime i poticanje poduzetničkih ideja. „Poduzetništvo nastavljamo razvijati i kroz poduzetničku zonu Bodulovo koja je pred završetkom i građevinski radovi trebali bi biti gotovi početkom svibnja. U tijeku je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju lokacija u zoni Bodulovo i veseli me što je interes jako dobar, naime, do sada je više od 20 poduzetnika iskazalo interes za kupnju terena, a to je praktički duplo veći broj od parcela kojima raspolažemo. Vjerujem kako taj interes pokazuje kako poduzetnici vide perspektivu u zoni Bodulovo, a naš je glavni cilj omogućiti malom i srednjem poduzetništvu nove mogućnosti razvoja. S istom idejom u tijeku je i realizacija Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana koja će oživjeti Ružićevu ulicu. Odabran je izvođač radova, a ugovor o izgradnji trebao bi biti potpisan početkom ožujka“, rekao je gradonačelnik i istaknuo kako je tijekom godina iz raznih programa poticanja poduzetništva proizašlo desetak novih tvrtki koje danas zapošljavaju neke nove ljude.

Polaznici novih  edukativnih programa Startup Lite i Startup Creative, za razliku od polaznika redovnog inkubacijskog programa Startup inkubatora, neće imati obavezu ispunjavati određene kriterije kako bi pristupili programima. Također, polaznici nisu obvezni prisustvovati svim radionicama pojedine edukativne cjeline, kao što je slučaj u programu Startup inkubatora.

Za ulazak u programe Startup Lite i Startup Creative dovoljna je prijava kandidata.

Uslugu savjetovanja polaznicima ovim programa pružat će Riječka razvojna agencija Porin i to putem mreže Bond. „Riječ je o jedinstvenoj mreži različitih vrsta poduzetničkih potpora i institucija na razini Hrvatske. Mreža okuplja 91 instituciju i polaznicima nudi široku lepezu savjetodavne i mentorske pomoći. Također, Bond je platforma gdje će svi polaznici ova dva nova programa moći biti dio svojevrsne alumni mreže i gdje će i nakon završetka programa moći koristiti usluge naših mentora iz Porina“, objasnio je direktor Riječke razvojne agencije Porin, Dario Zorić.

Jedan od mentora i predavača u Startup inkubatoru Rijeka, Dean Cimera, istaknuo je kako je Grad Rijeka prepoznao važnost razvijanja poduzetničke zajednice. „Malo i srednje poduzetništvo moraju biti temelj razvoja ekonomski stabilnog grada i regije i kroz brojne programe koji se provode, vidljivo je da se Rijeka razvija u tom smjeru“, zaključio je Cimera.

Prijave za sudjelovanje u aktivnostima programa Startup Lite i Startup Creative vrše se od 24. veljače 2022. putem službenog emaila inkubatora startup@rijeka.hr, najkasnije dva dana prije početka radionice. Maksimalan broj polaznika po programu je 25 osoba. Startup Lite i Startup Creative održavat će se u prostoru RiHub-a.

Teme i raspored radionica bit će objavljeni na službenoj internet stranici Startup inkubatora.

Za provedbu programa Startup Lite i Startup Creative Grad Rijeka je za 2022. godinu osigurao ukupno 33.000,00 kuna.

Startup inkubator Rijeka

Startup inkubator Rijeka kao integralni dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo, od 2013. godine pruža besplatnu  fizičkim osobama koje samostalno ili unutar tima žele steći relevantna znanja iz područja poduzetništva kako bi razvili i unaprijedili svoju poslovnu ideju, do faze kada je ta ideja spremna  za tržište.

Edukacijski dio programa podijeljen je u tri tematska modula koji  prate razvojni ciklus poduzetničkog projekta. Sva tri modula, Validacija ideje, Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije te Izlazak na tržište, sastoje se od niza radionica i predavanja kojima su obuhvaćeni različiti aspekti poslovanja i samog pokretanja poslovanja, a dodatnu podršku korisnicima u razvoju ideje pružaju mentori s kojima se rješavaju specifična pitanja i izazovi.

Pored edukacija i mentorstava, Startup inkubator korisnicima pruža radni prostor s pratećom infrastrukturom u prostoru RiHub-a, pomoć u izradi i provedbi poslovnog plana, umrežavanje s međunarodnom startup scenom te povezivanje s potencijalnim investitorima.

Najuspješnijim timovima svake generacije dodjeljuju se novčane subvencije u ukupnom iznosu od 175.000,00 kn, kako bi pokrenuli poslovanje i nastavili s razvojem poduzetničke inicijative. Prosječno se u okviru jednog inkubacijskog ciklusa realizira oko 40 radionica, predavanja i treninga te preko 150 individualnih konzultacija s mentorima. Inkubacijski program traje osam mjeseci, a za korisnike je u potpunosti besplatan.

U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika koja je s programom započela u listopadu 2021.

Također, ulazak u redovni inkubacijski program uvjetovan je prijavom ideje te vrednovanjem same prijave od strane Programskog vijeća Startup inkubatora, a cjelokupni postupak provodi se jednom godišnje, obično tijekom rujna i listopada.