Predstavljena knjiga posvećena fijumanskom piscu Enricu Morovichu

31. listopada 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Gradskoj Vijećnici održana je prezentacija knjige i skup posvećen fijumanskom piscu Enricu Morovichu.

Na samom početku, okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je pozdravila ovu inicijativu čiji je cilj široj javnosti približiti ovog pisca.

Enrico Morovich u Vijećnici

“Drago mi je da ste izdavanjem ove knjige dali još jedan vrijedan doprinos valorizaciji riječke povijesti, valorizaciji povijesnih ličnosti koje su svojedobno bili naši sugrađani, i čiji je rad zbog spleta povijesnih okolnosti nažalost nije adekvatno vrednovan”, kazala je zamjenica Krpan i zahvalila svima koji su doprinijeli organizaciji ovog događanja.

Pozdravne su govore potom održali predsjednici zajednica Talijana Melita Sciucca i Franco Papetti te predsjednik Società di Studi fiumani Giovanni Stelli.

U nastavku se održalo službeno predstavljanje knjige “Talijan u Rijeci” u prijevodu Damira Grubiše te okrugli stol.

O piscu

Enrico Morovich, talijanski pripovjedač, pjesnik (rođen 20.9.1906. Sušak – 29.10.1994. Rapallo). Do 1950. godine živio je u Rijeci, potom izbjegao u Italiju i nastanio se u Genovi. Surađivao je s firentinskim književnim časopisom Solaria. Njegova pripovjedna djela sadrže postupke nadrealizma i magičnoga realizma te elemente ironije, groteske i crnoga humora, kojima se služio u tematiziranju zavičaja, rata i egzila. Osim stihova na talijanskom i njemačkom jeziku i zbirki kraćih priča, npr.: Krčma na potoku (L’osteria sul torrente, 1936), Svakodnevna čuda (Miracoli quotidiani, 1938), Portreti u šumi (I ritratti nel bosco, 1939), Riječke i druge priče (Racconti di Fiume e altre cose, 1985), Kratke priče (Piccoli racconti, 1994) i dr., napisao je i nekoliko romana: Ponor (Il baratro, 1964), Morski divovi (I giganti marini, 1984) i dr.