Predstavljena instalacija “Meštri” češkog umjetnika Pavela Mrkusa na riječkoj ribarnici

13. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Audio-video instalacija “Meštri”, češkog umjetnika Pavela Mrkusa postavljena je u riječkoj Ribarnici u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programa Lungomare Art. Riječ je o digitalnim slikama i zvučnoj kompoziciji koji se, poput valova mora, prelijevaju iznad glasova prodavača i kupaca.

Umjetnik Pavel Mrkus instalacijom Meštri svoj je interes usmjerio podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na kojima je i postavljena ova instalacija. Sastoji se od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije te oblikuje priču koja se prelijeva iznad prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda izdižu se i sljubljuju s autorovom kompozicijom.

U programu svečanog otvorenja instalacije na galeriji Ribarnice, prve postavljena u Rijeci u sklopu programa Lungomare Art sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i glavna voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić.

Predstavljanju instalacije nazočili su zamjenici gradonačelnika Nikola Ivaniš i Marko Filipović te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

U okviru otvorenja na galeriji Ribarnice nastupio je vokalni sastav Rivers.

Zajedništvo u realizaciji projekta

Postavljanje ove instalacije financijski je podržalo Sveučilište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, tehničku podršku pružili su AV MEDIA a.s., a intervenciju u prostoru omogućio je Rijeka Plus.

U pripremi projekta pomogli su Darinka Uzelac i Dražen Fabijanić koji rade u ribarnici, a posebne zahvale putuju posadi ribarskog broda DIMI (Kristianu i Stjepanu Žužiću), na čijem je brodu video instalacija i snimljena.

Podsjećamo, radi se o trećoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Suvremena umjetnost u ovom projektu izlazi iz muzeja, stvarajući novi  kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima obuhvaćenima ovim programom. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost, naslonjene na priče važne lokalnoj zajednici.