Izložba Prva na Jadranu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Od prošlog tjedna Zagrepčani imaju priliku vidjeti izložbu Prva na Jadanu koja obrađuje temu iz povijesti pomorstva i specifične vrste pomorskog prijevoza – onog trajektnoga bez kojeg je danas nezamislivo putovanje na otoke.

Muzej Grada Crikvenice i Hrvatski pomorski muzej Split otvorenjem izložbe Prva na Jadranu u lipnju 2019. obilježili su 60. godišnjicu puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu koja je povezivala Crikvenicu i Šilo na otoku Krku. Izložba je održana najprije u Crikvenici  (2019. – 2020.) i u Splitu (2020. – 2021.), poslije čega slijedi njezino gostovanje u Zagrebu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, matičnom i nacionalnom muzeju za područje tehnike.

Crikvenica 1960-ih započinje svoj snažni turistički razvoj koji je povezan i s njenim dobrim prometnim položajem i sve razvijenijom cestovnom mrežom. Godine 1959. puštena je u promet trajektna linija Crikvenica – Šilo. Liniju je u početku održavao legendarni trajekt Bodulka kojeg pamte svi stariji Crikveničani i turisti, uključujući i brojne građane Zagreba kojima će izložba biti posebno zanimljiva.

Izložba osim trajektne linije tematizira i općenito razvoj crikveničke luke, parobrodarske linije koje su prije pojave trajekata bile glavne poveznice obalnih naselja, ali i povijesnu usmjerenost Crikveničana na istočnu obalu otoka Krka što utječe na osnutak mjesta Šilo te naposlijetku gradnju Krčkog mosta koji je 2020. obilježio 40. godišnjicu puštanja u promet.

Izložba je u Zagrebu postavljena do 27. lipnja 2021.

Fotografije: Otvorenje izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Autor: Zvonimir Ambruš, TMNT