PREDSJEDNICA NA KVARNERU – Predsjednica u obilasku klizišta na zatvorenoj cesti između Lopače i Grohova

22. studenoga 2017. | Kategorija: Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović (foto: Dario G.)

Kolinda Grabar Kitarović (foto: Dario G.)

KVARNER – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji predstavnika Grada Rijeke i Općine Jelenje obišla je cestu između Grohova i Lopače koja je još od veljače 2014. godine zatvorena za sav promet zbog većeg oštećenja kolnika nastalog kao posljedica pojave klizišta.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović pojasnio je predsjednici stanje prometnice i do sada provedene aktivnosti u vezi klizišta.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je klizište, zbog kojeg je zatvorena cesta koja stanovnicima ovog dijela Grobnika puno znači budući da skraćuje put do grada, ali i vodi do Psihijatrijske bolnice Lopača, posjetila na poticaj građana koji su joj uputili pritužbe.
„Vidim da je problem složeniji nego što smo svi imali dojam, jer je riječ o jednom većem i složenijem klizištu. Zbog sigurnosnih razloga razina jezera Valići morala se spustiti za tri metra, što dovodi u pitanje i proizvodnju električne energije. Nastojat ću ohrabriti predstavnike Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i nadležnih ministarstava na brže rješavanje ovog pitanja, jer će financijska sredstva koja će se uložiti u sanaciju ovog klizišta imati višestruku korist, u smislu zaštite akumulacijskog jezera, ali i sigurnosti građana ovog područja, koji koriste ovu cestu unatoč tome što je zatvorena, posebice zbog toga što u slučaju velikih kiša može doći do ponovnog klizanja,“ kazala je predsjednica.

Cesta je oštećena na dionici od raskrižja s Ulicom Grohovski put na potezu od oko 150 metara. No, kako je kazao Elio Biasiol, rukovoditelj održavanja prometnica u Rijeka prometu, samo klizište je puno veće – široko je oko 390 metara, dugačko oko 190 metara, te procijenjene dubine od oko 30 metara. U protekle četiri godine zamijećen je i pomak klizišta prema jezeru Valići, s time da se cesta pomaknula oko dva metra, a klizište se na svom dnu jezeru primaknulo za pet metara. Ova cesta, prema mišljenju angažiranog stručnjaka s Građevinskog fakulteta dr. sc. Željka Arbanasa, nikad više neće moći služiti kao prava prometnica, već će se moći urediti kao bijeli put i služiti za potrebe lokalnog stanovništva. Odluka o tome na koji će se način i kojom dinamikom sanirati klizište nalazi se u nadležnosti Hrvatskih voda, Hrvatske elektroprivrede i Grada Rijeke.

U sklopu poduzetih mjera predostrožnosti još 2014. godine iz jezera Valić, koje se nalazi u podnožju uzvisine na kojoj se pojavilo klizište, ispušten je dio vode kako bi se, u slučaju daljnjeg odrona tla, spriječilo eventualno izlijevanje vode iz jezera.

S obzirom na to da se na tom području nalazi još šest klizišta, stalno se ulaže i u sanaciju tzv. Petrolejske ceste, pa tako Rijeka promet već ima spreman projekt sanacije dijela te prometnice, vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna.