Potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih gradova Rijeke, Opatije i Križevaca

28. siječnja 2022. | Kategorija: Hrvatska

S ciljem učvršćivanja međusobne suradnje, u Opatiji je potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih gradova Rijeke, Opatije i Križevaca.

Potpisivanjem ovog Sporazuma želi se doprinijeti učvršćivanju međusobnih kontakata, razmjeni iskustava i znanja u područjima od važnosti za mlade kao i doprinijeti razvitku politika za mlade te intenzivnijem povezivanju triju gradova u navedenom području.

Sudionicima su se ovom prilikom obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Grad Rijeka u svom djelovanju kontinuirano nastoji prepoznati neprocjenjivu važnost mladih kao glavne pokretačke sile napretka u društvu, ali i potrebu njihova osnaživanja za aktivno sudjelovanje u zajednici.

Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih Rijeke, Opatije i Križevaca

Djelovanje Grada Rijeke temelji se na razvijanju prostora suradnje u području mladih u kojem su mladi ravnopravni sugovornici, posebno u pogledu pitanja koja se tiču njih. Grad u procesu provedbe politika usmjerenih na jačanje kvalitete života mladih ima dugogodišnju i aktivnu suradnju s organizacijama civilnog društva i akademskom zajednicom, odnosno sastavnicama Sveučilišta u Rijeci.

„Posebno mi je drago što se ovaj Sporazum potpisuje u Europskoj godini mladih. Smatram da o mladima trebamo prestati razmišljati na način da su oni naša budućnosti, jer oni su prvenstveno naša sadašnjost i trebamo ih slušati sada i surađivati s njima u zalog budućeg prosperiteta“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović i istaknuo da je ova suradnja dobra prilika za razmjenu iskustava dobre prakse. „U Rijeci je to primjerice uvođenje programa Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole, zatim čitav niz programa inovativnih pristupa u obrazovnom sustavu, u osnovnim školama i dječjim vrtićima čiji smo osnivači. Zadnji primjer je uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u riječke osnovne škole, projekt za koji se nadam da će zaživjeti i u drugim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj“, rekao je Filipović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je i pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisali su predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Biagio Mazzone, predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli i predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec.

Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih Rijeke, Opatije i Križevaca

Prema riječima Biagia Mazzonea cilj ovog Sporazuma je razvijati programe s ciljem poboljšanja života mladih. „Neovisno o sredini iz koje dolazimo, muče nas slični problemi poput nedostatka radnih mjesta ili rješavanja stambenog pitanja. Ovom suradnjom ćemo se međusobno, nadam se, poticati na razvoj novih ideja, a sve za dobrobit mladih“, rekao je Mazzone.

Inovativan pristup radu s mladima u Rijeci se ostvaruje kroz sudjelovanje u brojnim EU projektima, redovnim djelatnostima te kroz čitav niz događanja, konferencija, panel rasprava, debata, edukacija i slično u (su)organizaciji Grada, s ciljem uključivanja i informiranja mladih.

Kroz brojne mjere i aktivnosti poput provedbe Programa za mlade Grada Rijeke 2018.- 2022., Građanskog odgoja i obrazovanja, stipendiranja, programa za mlade poduzetnike, programa kojima se mladima omogućava participiranje u donošenju odluka na razini Grada te brojnih drugih volonterskih, kulturnih, edukativnih i sportskih programa namijenjenih mladima, Grad Rijeka se sustavno trudi poboljšati društveni i životni status mladih Riječana.