Posudba e-knjiga za članove Gradske knjižnice Rijeka

22. ožujka 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U vrijeme dok su fizički prostori Gradske knjižnice Rijeka zatvoreni zbog prevencije širenja zarazom korona virusom, jedna od opcija za članove je posudba e-knjiga na hrvatskom jeziku putem aplikacije ZaKi Book.

ZaKi Book prva je aplikacija u Hrvatskoj za posudbu e-knjiga, a razvile su je prošle godine Knjižnice grada Zagreba i tvrtka VIVa Info, a sad je na raspolaganju članovima Gradske knjižnice Rijeka. Mogu je besplatno preuzeti s odgovarajućih internetskih servisa, birati među 734 e-knjiga u katalogu Gradske knjižnice Rijeka i posuđivati do dvije knjige odjednom na razdoblje do 30 dana.

Aplikacija ZaKi Book spremna je za slobodno preuzimanje u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) i App Storeu (iOS uređaji), a potom ju mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Rijeka upisom broja članske iskaznice i PIN-a (riječ je o istom PIN-u kojeg možda već koristite za Moj GKR profil).

Procedura dobivanja PIN-a zbog specifičnosti situacije je promijenjena, a sve što je potrebno učiniti je javiti se na mail pin@gkri.hr s upisom svog imena i prezimena, broja članske iskaznice i adrese prebivališta. PIN će biti uručen najkasnije sljedećeg radnog dana.

Osnovni koraci i pravila korištenja:

  • U trenutku prijavljivanja u aplikaciju ZaKi Book, sustav vas prepoznaje kao korisnika Gradske knjižnice Rijeka i aplikacija mijenja izgled i naziv – postaje e-knjiga GKR.
  • Zbog ograničenog broja licenci moguće je posuditi dvije knjige odjednom, a četiri naslova mjesečno što ne umanjuje broj posuđenih knjiga u fizičkim odjelima i ograncima – dakle, možete odjednom imati posuđene 2 e-knjige + 4 tiskane knjige.
  • preko aplikacije možete pretražiti naslove, zadužiti i razdužiti knjigu, povećavati i smanjivati slova
  • aplikacija se može koristiti na 4 uređaja istovremeno
  • rok posudbe e-knjige je 30 dana – ne morate poduzimati dodatne radnje nego program jednostavno „povuče“ knjigu i više je nema u vašoj aplikaciji bez dodatnih troškova odnosno zakasnine

U slučaju svih dilema i pitanja oko e-knjige s knjižničnog aspekta (dostupnost naslova, status posudbe i sl.) javite se na mail eknjige@gkri.hr.

U slučaju tehničkih problema s korištenjem aplikacije preporučujemo opcije: provjeriti kvalitetu wi-fi veze, osvježavanje (refresh) aplikacije, uklanjanje i ponovno instaliranje aplikacije, gašenje i paljenje uređaja na kojem je aplikacija instalirana. Ako ti postupci ne pomažu s prijavom o tehničkim poteškoćama potrebno se javiti na mail zakibook@vivainfo.hr.