POLICIJA NIJE PREKORAČILA OVLASTI – Nadzorom nisu potvrđeni navodi o tobože premlaćivanju u Klani

29. kolovoza 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

policijaRIJEKA / KLANA – Vezano uz postupanje policije tijekom održavanja javnog okupljanja u Klani, 18. kolovoza 2018., poduzetim mjerama i radnjama te do sada prikupljenim obavijestima utvrđeno je slijedeće:

Za vrijeme održavanja javnog okupljanja policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske postupali su prema 35-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji je nekoliko puta po vlastitom priznanju odbio dati na uvid osobne isprave, odbio postupiti po upozorenju i naredbi policijskih službenika te na naročito drski način remetio javni red i mir. Budući da upozorenjima i naredbama nije postignuta svrha policijskog postupanja uporabljena su sredstva prisile (tjelesna snaga). Pri tom je 35-godišnjak pružao aktivni fizički otpor uslijed čega je, zajedno s policijskim službenicima, pao na pod licem prema dolje, ali i nastavio pružati aktivan otpor. Radi svladavanja daljnjeg otpora, eventualnog samoozljeđivanja ili ozljeđivanja drugih osoba nad njim su uporabljena sredstva za vezivanje (lisice) te je 35-godišnjak samostalno ušao u specijalno policijsko vozilo radi privođenja na kriminalističko istraživanje. Tijekom vožnje prema policijskoj postaji, policijski službenici su primijetili da je 35-godišnjaku pozlilo te su zaustavili vozilo kako bi mu pružili prvu pomoć, odmah skinuli lisice i zatražili intervenciju Hitne medicinske pomoći. Dolaskom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Klinički bolnički centar Rijeka.

Vezano uz navedeni događaj, u Policijsku upravu primorsko-goransku upućen je stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu Kabineta ministra koji je obavio izvanredni nadzor zakonitosti postupanja policijskih službenika i uporabe sredstava prisile.

Nadzorom je utvrđeno kako su policijski službenici tijekom službenog postupanja prema 35-godišnjaku zakonito primijenili policijske ovlasti, a nakon što mjerama upozorenja i naredbi nije postignut cilj. Kao sredstvo prisile uporabili su tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje kao najblaži oblik i to razmjerno intenzitetu i vremenu pružanja otpora građanina.

Prilikom uporabe tjelesne snage dvojica policijskih službenika i 35-godišnjak pali su na tlo uslijed čega su policijski službenici zadobili oguljotine. U odnosu na 35-godišnjaka, koji je licem pao na alfaltnu površinu, medicinskom obradom utvrđeno je da je zadobio lakše tjelesne ozljede.

Ozljede koje su 35-godišnjaku konstatirane, po mišljenju stručnog medicinskog tijela, mogle su nastati tijekom uporabe sredstava prisile, odnosno prilikom pada na tlo 35-godišnjaka i policijskih službenika te su iste svojom dinamikom u skladu s izjavama policijskih službenika prema kojima nije bilo uporabe udaraca prilikom savladavanja otpora. Na mjestu događaja ne postoji video nadzor, a kroz razgovor sa svjedocima nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na nezakonito postupanje policijskih službenika.

Na temelju prikupljenih svih obavijesti donijeta je ocjena opravdanosti i zakonitosti uporabe sredstava prisile.

O svim utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, navodi se iz Policijske postaje primorsko-goranske. (kv)