POLICIJA LOVILA “PJEŠAKE PRIJESTUPNIKE”

17. studenoga 2017. | Kategorija: Hrvatska

promet pješaciKVARNER – Jučer je na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena preventivno-represivna akcija prometne policije usmjerena na nadzor i sankcioniranje prekršaja pješaka u prometu te poštivanje obveza vozača prema pješacima.

Tijekom akcije pješacima je izrečeno 19 mjera, od kojih je 12 zbog prelaženja na prijelazima na crveno svjetlo za pješake, a sedam za pješake koji su prelazili kolnik van obilježenog pješačkog prijelaza. Od navedenih mjera izrečeno je pet novčanih kazni i 14 upozorenja. U ovoj akciji evidentirano je i 64 prekršaja koje su počinili vozači. Tako 18 vozača nije poštivalo prednosti prolaska pješaka, dva vozača su počinila prekršaj koji se odnosi na ugrožavanje pješaka prilikom skretanja na bočnu ulicu, dok se 44 prekršaja vozača odnosi na ostale prekršaje. Zbog počinjenih prekršaja nad pješacima kažnjeno je 11 vozača novčanim kaznama, a devet su dobila upozorenja.

Osim smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica u kojima sudjeluju pješaci, cilj ove akcije bio je i ukazati pješacima na pravilno sudjelovanju u prometu, a vozačima na obvezu poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Napominjemo kako je tijekom ove godine na području Policijske uprave primorsko – goranske zabilježeno povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci za 8,3%. U tim prometnim nesrećama šest pješaka je smrtno stradalo (2016. godine 4 pješaka), 32 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede (2016. godine 40) i 84 pješaka su zadobila lake tjelesne ozljede (2016. godine 65 pješaka).

“Pješaci su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu posebice kada je riječ o djeci i pješacima starije životne dobi. Stoga će policija i u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem ovakvih akcija čiji je cilj podići razinu stanja sigurnosti u prometu na cestama i smanjiti stradavanje svih sudionika u prometu”, navode u policiji Primorsko-goranskoj. (kv)