Polaganjem vijenaca obilježena 30. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“

9. travnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

Specijalna jedinica policije Rijeka i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ obilježavaju 30. godišnjicu osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ i dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“.

Specijalna jedinica policije –Rijeka -„Ajkula“, osnovana je krajem mjeseca ožujka 1991.godine, a prvo postrojavanje održano je 8. travnja 1991.godine, pa se taj dan uzima za službeni datum osnivanja SJP Rijeka.

U organizaciji SJP Rijeka i Udruge SPDR „Ajkula“, upriličen je prigodni program obilježavanja u kojem su sudjelovali članovi obitelji poginuli pripadnika „Ajkula“, pripadnici Specijalne jedinice policije Rijeka na čelu sa zapovjednikom Marinkom Marijanovićem, članovi Udruge SPDR „Ajkula“, na čelu s predsjednikom Pericom Prpić, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske na čelu sa zamjenikom načelnika Harijem Brnadom, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Bakra.
Počast poginulim pripadnicima „Ajkula“ odana je na spomen obilježjima u bazi SJP Rijeka na Kukuljanovu, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i na riječkom Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće. Na mjestima odavanja počasti, u znak pijeteta i vječne zahvalnosti za njihov doprinos tijekom Domovinskog rata, molitvom i prigodnim riječima prisjetio ih se kapelan Policijske kapelanije sv. Vid, vlč. Pavao Mokri.

U ime Grada Rijeke na spomeniku ispred zgrade PU primorsko – goranske i Spomen zidu u PU-PG, polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočio je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Vijenci su položeni i na Spomeniku kod Mosta hrvatskih branitelja na Delti u Rijeci, gdje je u ime Grada Rijeke vijenac položio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Programu obilježavanja, u ime Primorsko – goranske županije prisustvovao je pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Današnje obilježavanje 30. godišnjice „Ajkula“ završeno je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike „Ajkula“ i sve poginule hrvatske branitelje, služenom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Specijalna jedinica policije Rijeka prva je borbena postrojba na području Primorsko-goranske županije. Tijekom Domovinskog rata pripadnici „Ajkula“ djelovali su na ratištima od Slavonije, preko Like do Dubrovnika, a ključnu ulogu imali su u svim značajnijim akcijama Oluji, Bljesku, Maslenici i  drugim. Na svom ratnom putu imali su osam poginulih i 56 ranjenih pripadnika, a jedna od ulica u gradu Rijeci dobila je ime po Marinu Jakominiću, zapovjedniku SJP, koji je 1992. godine poginuo na Velebitu.

Specijalna jedinica policije Rijeka  djeluje i danas kao sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a svijetli put Jedinice nastavljaju članovi Udruge specijalne policije domovinskog rata „Ajkula“.

Tijekom Domovinskog rata, u Specijalnoj jedinici policije Rijeka „Ajkula“, u razdoblju od 1991.-1996.godine, 50-tak pripadnika je lakše, a 12 teže ranjeno uslijed bojevih djelovanja neprijatelja, poginula su osmorica pripadnika jedinice;

  1. Zvonko Pavelić, 20. rujna 1991., Gospić
  2. Marino Jakominić, 29.kolovoza 1992.Visočica, Gospić
  3. Ivica Antončić,  4. rujna 1993.,Medački džep, Gospić
  4. Bruno Bolanča,  4. rujna 1993.,Medački džep, Gospić
  5. Dalibor Dadić, 10. listopada 1993., Gospić
  6. Sergio Šimac,  3. svibnja 1995.Bljesak, Okučani
  7. Atos Načinović,  3. svibnja 1995.Bljesak, Okučani
  8. Velimir Bažok, 1. veljače 1996. razminiravanje, Kamenjak