POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

19. kolovoza 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

art kinoOPATIJA – Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma već 16 godina tradicionalno se održava krajem kolovoza. Ove će godine, pod motom “Gledaj glasno”, biti održan od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.

Sedam hrvatskih dokumentaraca na LFF-u će biti prikazani premijerno, od čega će njih čak pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere.

„U programu su intrigantni i za naše društvo važni politički dokumentarci, ali i dokumentarci uz koje će se publika sigurno dobro nasmijati. Posebno smo ponosni na nekoliko novih hrvatskih dokumentarista, a ni ove godine nismo zaobišli doajene hrvatske dokumentaristike poput Igora Bezinovića, Vlade Gojuna, Vlatke Vorkapić i Sunčice Ane Veldić. U konkurenciji su i tri filma nastala u hrvatskoj koprodukciji.“ najavila je izvršna direktorica festivala Jelena Androić.

Istaknimo tek nekoliko naslova koji će sigurno pobuditi velik interes publike: “Chris the Swiss” će u ponedjeljak otvoriti 16. izdanje LFF-a, u 20,30 sati. Film istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenberga u Domovinskom ratu. U srijedu, 22. kolovoza, u 18 sati, na programu je “Odgođena revolucija”, film prati četvero ljudi koji se, svaki na svoj način, bore protiv nepravednog sustava.U četvrtak , 23.kolovoza, u 18 sati publika i funovi legendarnog lista Feral Tribune doći će na svoje. Bit će prikazan film ” Viva ludež: razgovor s trojicom od Ferala” Marine Banićević i Saše Stanića. Posljednji dan festivala, petak 24. kolovoza, rezerviran je za film “Koliko dugo traje rat”. Četvrt stoljeća nakon rata u Hrvatskoj, dokumentarci koji propituju “neupitne istine” još uvijek su “sklizak teren”. Film “Srbenka” zatvorit će festival. Film prati nastanak predstave o djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec koja je 1991. godine ubijena u Zagrebu.

U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada nalazi se 18 filmova, dva filma produkcijske kuće Restart bit će prikazana izvan konkurencije, a nekoliko naslova iznenađenja očekuje nas na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio. U pet festivalskih dana, međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, a i publika će, kao i svake godine, odabrati svog favorita.

Grad Opatija pokrovitelj je Liburnia film festivala.