POČELI DANI JANJETINE I SIRA – Druga proljetna etapa Krk Food Festa

5. svibnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab
creska-je-janjetina-najbolja-355

Specijaliteti od janjetine

KRK – Između 05. i 28. svibnja 2017. godine duž otoka Krka – koji se obzirom na obilje domaćih namirnica smatra oazom autohtone gastronomije, možete krenuti na pravu gastro-turneju koja je dijelom druge proljetne etape Krk Food Festa, manifestacije namijenjene ljubiteljima kvalitetne hrane i jedinstvenih iskustava!
Tradicionalna jela našeg podneblja nisu samo odličan mamac za isprobavanje novih okusa već predstavljaju i svojevrsnu poveznicu s poviješću i otočnim načinom života, naravno kroz bogatu kulturu stola. Prema tome, otok Krk može i jelovnikom ispričati svoju povijest, a nakon šurlica i šparoga kojima je bio obilježen travanj, u nastavku tog jedinstvenog kazivanja slijedi jednako zanimljiva priča o janjetini i krčkom siru.
Čak trideset restorana (u Krku, Vrhu, Korniću, Glavotoku, Omišlju, Malinskoj, Puntu, Klimnu, Vrbniku i Baški), tijekom trajanja svibanjske etape Krk Food Festa, sve ljubitelje otočne janjetine, stoga, poziva na uživanje u deliciji koja će biti spravljena na mnoge načine – bilo na žaru, roštilju, pod pekom ili na žlicu. Neka dnevni obrok ili pak obiteljska večera postanu pravi gurmanski doživljaj, jer otočna gastronomija utjelovljuje sve vrijednosti povezane s novim trendovima, poput insistiranja na poštivanju kulture i tradicije, zdravog načina života, autentičnosti ili održivosti. Tim se mističnim i za otok karakterističnim okusima pridružuje i Krčki sir čija je proizvodnja vezana uz mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a obzirom da se priprema od mlijeka krčkih ovaca krasi ga doista poseban i prepoznatljiv okus u kojem se nazire svo bogatstvo aroma ljekovitog bilja kojima obiluje ovdašnja ispaša. U ovom kontekstu ne smijemo zaboraviti kako su uprave te posebnosti dovele do pokretanja postupka zaštite Krčkog sira koji bi nakon Krčkog maslinovog ulja trebao biti drugi otočni proizvod čiji će naziv na razini Europske unije biti zaštićen prestižnom oznakom izvornosti.