Pobjeda Zorana čista, malo ‘rvata puno kumunista

7. siječnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
screenshot

screenshot

Piše: Zlatko Moranjak

KOLUMNA – Mnogi su odlučili križati glasačke listiće, to je bio pravi hit među glasačima. Dobro, tvoj izbor. Problem je taj što su mnogi križali listiće, pisali šale, kritike sistema, izmišljali protukandidate ili jednostavno crtali kurčeve i slikavali to, i stavljali to na Facebook. Ta svoja dostignuća, taj komedijaški bunt, stavljali su na društvene mreže, kako bi dobili lajkove, virtualne bodove, to nevidljivo tapšanje po ramenu, odobravanje okoline i neku verziju onih Warholovih petnaest minuta slave.

U prvom krugu, to je još bilo prihvatljivo. U drugom krugu, kad je situacija već u startu bila neizvjesna, to nije bilo toliko u redu. Ne samo zato što ne možeš istu šalu klonirati pa da drugi put bude jednako smiješna, nego zato što je to autodestruktivno. To je jednako onoj narodnoj priči o seljaku koji je pred svima odsjekao sebi muda kako bi napakostio selu. Slikavali su prekrižene listiće, jebali kandidatima mater, a kad je dobio Zoran i SDP, onda su srčano kukali po istom tom Facebooku. Bravo, aplauz za vas. Vjerujem da će vaši prigovori u statusima ili slike listića na kojem je nacrtan penis sa leptirovim krilima preko imena kandidata napraviti stvarne društvene promjene, i to će biti glasovi koji će redefinirati smjer države. To je politički internet cinizam, tipkanje revolucije u komentarima na društvenim mrežama, i doseg mu nije nešto veći od monitora na kojem to pratiš.

I tako, u drugom krugu izbora, prekrižiš i lijevu i desnu opciju, i Zorana i Kolindu, nacrtaš nešto ili napišeš neku revolucionarnu poruku, slikaš to, staviš na „Fejs“ i napravio si veliku stvar. Građansku neposlušnost, prkos, i svi“ lajkovi“ koje dobiješ samo potvrđuju koliko si hrabar. Ti si Che, buntovnik bez razloga, Hemingway u Španjolskoj tridesetih, Jack Kerouac i Hunter S. Thompson, sve u jednom.

Velik broj mladih glasača lijeve orijentacije, ali i onih koji ne podupiru ni lijevu, ni desnu opciju, koristili su to križanje glasačkih listića kao oblik aktivizma, uz objašnjenje ‘izbori su moje jedino oružje i ne bojim ga se upotrijebiti’. Pa, u demokratskom društvu, građanin ima daleko više opcija od glasanja svakih par godina (građanske akcije, štrajkovi, opcije postoje), ali to je očito za neka razvijenija, demokratski obrazovana društva. Mi smo ovdje tek nedavno otkrili pravo na referendum. Mlada demokracija, odrasla u krajnje defektnim uvjetima.

Velik broj mladih glasača desne orijentacije nisu križali listiće. Otišli su na izbore i u oba kruga glasali za svoju očitu opciju, tradicionalni HDZ, i ta opcija na kraju nije pobijedila. To su radili i birači u dijaspori, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje su još rano ujutro otišli na biračka mjesta i glasali. Penzioneri  također, a njih je jako, jako puno i njihovi glasovi mogu učiniti razliku. Oni glasaju prema tome tko će dati bolja obećanja u vezi penzije, stvar je jednostavna. Izlazne ankete kažu da je među dobnom skupinom od 18 do 29 godina, 60 posto birača odabralo Kolindu. To je nova konzervativna omladina, neki su indoktrinirani od strane roditelja, a neki su samostalno odabrali konzervativnost.

Hrvatska će biti jedna od najrazvijenijih država u EU i svijetu, Hrvatska je najperspektivnija i plaće će biti 8.000 eur, rekla je Kolinda u  govoru, uz spominjanje Tuđmana, te uz euforičnu reakciju okupljenih simpatizera. Stvarno, više ti i ne treba za politički program, samo reci ono što žele čuti, jer nitko ne očekuje da ćeš obećanja ispuniti. Na kraju pobijedi onaj tko odvažnije laže. I naravno, Hrvatska je u nekim aspektima – korupcija, nepotizam, visoki porez uz niski standard, iseljavanje – već sada među liderima Europe i svijeta.

Gledam tako Kolindu, i moj rockerski natopljen mozak mi govori da me podsjeća na lik iz crtića. Kolinda je Ursula, vještica iz Male sirene. Ursula je hobotnica.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HDZ-a  Plenković. Kita i kara su tu, simboliku toga ne moram naglašavati, a narod je spreman na gutanje. Hoće li se zasititi? Nikad.

Zoran, Bernardić, Komadina i ostali u SDP-u  imaju sve karakteristike vlasti Plenkovića – korupcija,nepotizam,visoki porezi, male penzije, niski standard, iseljavanje.Voli li to narod? Da.

Zoran pobjednik !

Jedino stanovnici hrvatske gubitnicii!