PLENKOVIĆ, OBERSNEL I KOMADINA PRIČALI O PROJEKTU RIJEČKE LUKE I BOLNICE

26. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Premijer-Plenković-na-terminalu-Brajdica-1-900x600RIJEKA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom svog boravka u Rijeci obišao je radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala te Klinički bolnički centar, gdje se upoznao s napretkom radova na izgradnji bolnice za majku i dijete.

Premijer Plenković i visoki dužnosnici Vlade Republike Hrvatske najprije su obišli radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Uz predstavnike Lučke uprave Rijeka, HŽ Infrastrukture i tvrtke AGCT, visoke dužnosnike u riječkoj luci dočekali su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Projekt punog naziva „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata (POR2CORE-AGCT)” vrijedan je 35,5 milijuna eura te s 85% sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

U sklopu ovih opsežnih radova u tri faze izgradit će se novi intermodalni terminal za potrebe prekrcaja vlakova na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica), rekonstruirati postojeći željeznički kolodvor Rijeka-Brajdica te proširiti postojeći tunel Sušak u dužini od 400 metara s izgradnjom izvlačnog kolosijeka u proširenom tunelu. Izgradnjom ovakvog novog intermodalnog rješenja za kontejnerski terminal Jadranska vrata povećat će se udio željezničkog prijevoza u prometu kontejnera na riječkom prometnom pravcu i time unaprijediti multimodalna platforma u luci Rijeka.

„Terminal na Brajdici, vrijedan više od 30 milijuna eura, dio je ukupnog ulaganja od čak 200 milijuna eura koje se trenutno odvija u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci. Rijeka će za tri godine dobiti nove kapacitete, bržu integriranu povezanost i riješiti cestovni problem. Upravo je jedan od skupljih projekata cesta D-403, koja će omogućiti brži i jednostavniji izlazak iz prostora Zagreb Deep See kontejnerskog terminala na autocestu,“ poručio je premijer Plenković.

Unaprjeđenje lučke infrastrukture preduvjet za povećanje konkurentnosti riječke luke

Radovi na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala započeli su u kolovozu 2018. godine, a projekt završava u prosincu 2020. godine i poklapa se za završetkom ostalih šest infrastrukturnih projekata sufinanciranih iz CEF programa koje provodi Lučka uprava Rijeka sa svojim partnerima. Ukupna vrijednost svih sedam projekata iznosi 132,8 milijuna eura i njihova je realizacija u tijeku. Tako će uz završetak projekta na izgradnji multimodalne platforme na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica) paralelno biti završeni projekti i na modernizaciji željezničke infrastrukture i izgradnji novih intermodalnih kapaciteta na novom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, rekonstrukciji pristaništa za generalne terete u bazenu Raša, implementaciji informatičkog sustava lučke zajednice Port Community System, te na produbljenju južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica). Ovakvo potpuno unaprjeđenje infrastrukture predstavlja ključan preduvjet za visoku konkurentnost transportnih mogućnosti riječka luke i njena bolje povezivanje s TEN-T koridorima EU.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. Visoke dužnosnike u riječkoj luci dočekali su predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura lvan Kršić te Wojciech Szymulewicz, izvršni direktor tvrtke Adriatic Gate Container Terminal, koncesionara na kontejnerskom terminalu Brajdica.

Uskoro kreću radovi na izgradnji bolnice za majku i dijete

Nakon toga predsjednik Vlade posjetio je Klinički bolnički centar Rijeka, gdje se susreo s članovima Uprave Kliničkog bolničkog centra predvođenih ravnateljem Davorom Štimcem, koji su ga upoznali s napretkom radova u izgradnji novih KBC-ovih odjela za ginekologiju i pedijatriju.

„Zadovoljstvo je biti u riječkoj bonaci gdje će se u sljedeće tri godine izgraditi nova zgrada KBC-a. Vlada RH je 2018. godine donijela dvije važne odluke – višegodišnje financiranje od 400 milijuna kuna i novu odluku za drugu fazu radova od 350 milijuna kuna. Projektom vrijednim 750 milijuna kuna ova će se bolnica, izgrađena 30-ih godina 20. stoljeća, supstituirati jednom novom, modernom zgradom i time za 500 tisuća pacijenata koji gravitiraju riječkom KBC-u omogućiti modernu i dostupnu zdravstvenu uslugu. Drago mi je da se ovaj projekt odvija u duhu partnerstva i dijaloga između Vlade, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Vjerujem da ćemo uskoro, kad se izabere izvođač radova, prionuti poslu i za tri godine svjedočiti jednom mozaiku u prostoru koji je već sada oplemenjen novim fakultetima u okviru Sveučilišta u Rijeci,“ kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo ovim projektima, kojima će se znatno ojačati svi ključni infrastrukturni objekti i usluge koji jačaju gospodarstvo i kvalitetu života Riječana, svih koji žive u Primorsko-goranskoj županiji, ali i druge dvije županije koje ovdje često dolaze. Među velike projekte kojima se mijanja kvaliteta života Riječana ubrojio je i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kojim će se ne samo Rijeka, već i cijela hrvatska upisati na kulturnu kartu Europe.