PLAVA ZASTAVA PLAŽI PLOČE

6. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na plaži Ploče na Kantridi ponovno je podignuta Plava zastava, međunarodni simbol čistih i kvalitetnih plaža.

Plava zastava međunarodni je ekološki program koji se bavi zaštitom mora i okoliša, a njene certifikate dobivaju lokacije s očuvanom okolinom, čistim morem i plažom te dobrim uređenjem, a program se provodi redovito, prema detaljno propisanim kriterijima.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, Tanja Saulig-Brajdić iz Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju i ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Željko Vitas, a ovom je prigodom održan i kratki recitatorsko-glazbeni program učenika OŠ Kantrida.

Tanja Saulig Brajdić navela je kako je ekološka udruga Lijepa naša, koja provodi program Plava zastava na području Hrvatske u suradnji s europskom nevladinom udrugom Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, već osmu godinu plaži Ploče dodijelila oznaku koja kupačima garantira visoku visoku kvalitetu i čistoću mora i okoliša.

Osvrnuvši se na recitaciju „Doživjeti stotu“ koju su izveli učenici s Kantride, zamjenik gradonačelnik Nikola Ivaniš naveo je kako su temelji dugog života zdrava i čista voda, hrana i okoliš, te izjavio kako je plaža Ploče perjanica među riječkim plažama po pitanju kvalitete. Ivaniš je naglasio kako se Riječani i turisti mogu uvjeriti u čistoću 22 riječke plaže (13 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama) koju redovito mjeri županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, što je posljedica unaprjeđenja zaštite voda u Rijeci u posljednjih 20 godina, a čemu će doprinijeti i veliki nadolazeći projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.

Uz plažu Ploče, najveću uređenu plažu u Rijeci, Plava zastava vijori se i na riječkoj plaži Kostanj koja je u potpunosti prilagođena za osobe s invaliditetom. Kostanj ovaj certifikat posjeduje od 2010. godine, a ta je plaža od ove godine i dobitnik Srebrne plakete programa.